Богата свежа салата с ароматен домашен дресинг
Салата с моркови, краставици, кашкавал, яйца и сос от сирене с майонеза и подправки.
Забележка: За направата на дресинга задължително ще ви трябва пасатор. Разбиването на ръка до нужната хомогенност на соса е невъзможно.
Необходими продукти:
- 100 грама кашкавал или екзотично жълто сирене
- 2 краставици
- 2 моркова
- 4 твърдо сварени яйца
За дресинга:
- 1 голямо прясно яйце
- 120 мл зехтин
- ½ ч.л. босилек
- ½ ч.л. мащерка
- 1 кубче пилешки бульон
- 100 грама бяло саламурено сирене
- 1 ч.л. горчица
- 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
- 4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Нарежете белтъците на варените яйца, жълтото сирене и краставиците на малки кубчета. Изсипете ги в купа.
2. Рендосайте моркова и го добавете в съда със салатата. Разбъркайте.
3. Преминаваме към дресинга, който е истинския „виновник“ за незабравимия елегантен вкус на предястието. На дъното на висок съд, в който ще работите с пасатора счупете яйцето. Разбивайте около 20 секунди на средна скорост, след което на тънка струйка при непрестанно пасиране добавете зехтина. Така ще се получи домашен майонезен сос.
4. Щом сте изсипали цялата мазнина, полейте с лимоновия сок, за да се задържи плътността й. Натрошете бульончето на прах, сложете чесъна (може и цял), добавете горчицата, сиренето, босилека и мащерката. Пуснете пасатора на бързи обороти за 30 секунди, като го движите из целия сос. Ако сосът е станал прекалено гъст, добавете 20-30 мл вода.
5. Залейте салатата и размесете хубаво. Най-отгоре натрошете варените яйчени жълтъци и разбъркайте отново.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ