Бриош с шоколад
Вкусни тестени изкушения, пълнени с крем и тъмен шоколад.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.л. суха мая
- 2 с.л. лъжици топла вода
- 0,5 кг. пшенично брашно
- 50 г захар
- 1 ч.л. сол
- 5 яйца
- 350 г масло
За крема:
- 250 мл. мляко
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 3 жълтъка
- 50 г захар
- 2 с.л. царевично брашно
За плънката:
- 120 г тъмен шоколад
- 1 яйце, разбито - за намазване
Начин на приготвяне:
1. Смесете маята с топлата вода и я оставете на топло място за 10 минути.
2. Пресейте брашното, прибавете към него маята, захарта, солта и 3 яйца, размесете добре да се смесят всички съставки.
3. Продължете да размесвате и прибавете останалите 2 яйца, едно по едно. Омесете до получаването на гладко и еластично тесто.
4. Прибавете маслото, малко по малко, и продължете да размесвате.
5. Покрийте тестото с найлоново фолио и го оставете на топло място за около час и половина докато бухне.
6. Омесете го отново и го оставете в хладилника за една нощ.
7. Междувременно пригответе крема. Сварете млякото.
8. Разбийте жълтъците със захарта, прибавете царевичното нишесте и бавно добавете свареното мляко, при постоянно бъркане.
9. Върнете сместа в тенджерката и поварете за около 2 минути при постоянно бъркане.
10. Свалете от огъня, прибавете ваниловия екстракт, охладете и сложете в хладилника за поне 1 час.
11. Разточете тестото на правоъгълник с размери 30 на 45 см. и 0.5 см дебелина.
12. Намажете с крема и наръсете с тъмния шоколад.
13. Завийте навътре двата по-къси края на правоъгълника, така че да се срещнат в средата. Разрежете на 24 бриоша.
14. Наредете ги в тавичка за печене на разстояние 2 см. едно от друго и ги сложете на топло, за да се надигнат.
15. Намажете бриошите с разбито яйце.
16. Запечете ги в предварително загрята на 190 С фурна за около 20 минути до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ