Пудинг с тъмен шоколад и крем ванилия
Китайски сладкиш с млако и шоколад.
Необходими продукти:
- 600 мл мляко
- 300 мл течна сметана
- 250 г тъмен шоколад 85% какао (или всякакъв тъмен шоколад, какъвто предпочитате. И 70% е достатъчно, ако не ви харесва прекалено горчив)
- 2 с.л. какао на прах
- 1/3 ч.ч. захар (или на вкус)
- 2 жълтъка, разбийте леко с вилица и 2 с.л. мляко
- 1 пакет обикновен (прозрачен) агар-агар на прах (7 г) (вегетариански желатин от водорасли, който се продава в азиатските магазини) или желатин
Начин на приготвяне:
На пудинга с тъмен шоколад:
1. Разтопете шоколада в тенджерка. Можете да използвате и тенджера с двойно дъно, ако искате. Става и просто да го разтопите на слаб огън.
2. Изключете огъня. Сложете млякото, течната сметана, агар-агара, какаото на прах, захарта и разбитите бълтъци. Разбъркайте докато всичко се смеси хубаво.
3. Гответе на слаб огън като бъркате непрекъснато докато шоколада и захарта се стопят.
4. Увеличете огъня и гответе докато заври - важно е да оставите да заври, но не забравяйте да бъркате постоянно.
5. След като кипне, изключете огъня и налейте шоколадовата смес във форма за желиране. Може да я сложите и в порцеланов съд.
6. Оставете да изстине. Дръжте в хладилник около 30 мин.-1 час докато се втвърди.
На ваниловия крем:
1. В тенджерка смесете млякото, течната сметана, разбития жълтък, захарта, ванилената захар и солта.
2. Гответе тази смес на среден огън, докато бъркате непрекъснато.
3. След като загрее достатъчно, налейте разтвореното царевично нишесте бавно и продължавайте да бъркате докато се смеси хубаво. Когато достигнете желаната консистенция, можете да спрете да слагате нишесте.
4. Оставете да кипне.
5. Изключете котлона и заделете настрана. Оставете да изстине.
За сервиране:
1. Сипете сметаната върху оформения шоколадов пудинг. Оставете в хладилник за около час. Украсете с натрошен тъмен шоколад преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ