Меденки с канела и джинджифил
Вкусни медени човечета с подправки.
Необходими продукти:
- 1 чаена чаша несолено, меко масло
- 1 чаена чаша кафява захар
- 1 яйце
- 1 чаена чаша тъмна меласа (мед)
- 2 супени лъжици ябълков оцет
- 5 чаени чаши брашно
- 2 чаени лъжици смлян джиндифил
- 1 ½ ч.л. сода за хляб
- 1 ¼ ч.л. канела
- 1 ч.л. смлян карамфил
- ½ ч.л. сол
За глазурата:
- 2 белтъка
- щипка лимонена киселина
- 3 чаени чаши пресята пудра захар
- сладкарски бои
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбийте маслото и захарта. Добавете яйцето, меласата и оцета.
2. Пресейте брашното, джинджифила, содата, канелата, карамфила и солата. Бавно добавяйте към разбитите масло и захар. Разделете тестото на 3 или 4 части, поръсете с брашно и увийте всяко във восъчна хартия. Оставете в хладилник поне за 3 часа.
3. Загрейте фурната на 190 градуса. На набрашнена повърхност разточете тестото на лист с дебелина 5-6мм, и с помощта на формичка за сладки изрежете като човечета.
4. Застелете тава с хартия за печене и подредете сладките на около 2 см една от друга. Печете от 6 до 8 минути. Готовите сладки преместете върху решетка за охлаждане. Правете нови сладки с остатъците от тесто, докато го използвате изцяло.
5. Ако ще правите декорация, нарисувайте сладките с глазурата, поставена в шприц или сладкарски пош. Оставете глазурата, за да се охлади напълно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ