Борш с телешко и много зеленчуци
Зеленчукова супа с телешки кокали и запръжка.
Необходими продукти:
- 500 г телешко (гърди, ребра или каквото друго имате с кокал)
- 1 глава червено цвекло
- 1 мрков
- 4 картофа
- 1/2 глава зеле (малка)
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 домат
- 100 мл растителна мазнина
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. захар
- сол и черен пипер на вкус
- връзка магданоз
- 3 литра вода
Начин на приготвяне:
1. Нарежете месото на парчета според възможността, която ви дава костта. Залейте с вода и оставете да кипи на среден огън, като периодично отпенвате. Нека се равари добре - около 2 часа.
2. Прецедете бульона, върнете го в тенджерата, а месото си отделете, охладете и почистете от костите. Каквато мръвка ви е останала - накъсайте с пръсти на ситно и върнете в тенджерата или заделете за сервиране.
3. Обелете, измийте и нарежете картофите на дребни кубчета. Сложете ги да се варят в супата.
4. Докато те си кипят, обелете моркова и го нарежете на тънки лентички. Пуснете да ври и продължете нататък с готвенето.
5. Следва да нарежете на ситно зелето и да го добавите при останалите продукти.
6. Докато супичката се готви, нарежете лука на ситно, сгорещете половината от олиото и запържете в него лучените кубченца. Изсипете цялото съдържание на тигана в чорбата.
7. Рендосайте цвеклото, а домата обелете и нарежете на кубчета. Сгорещете останалото олио или зехтин в същия тиган, в който сте пържили лука. Запържете първо цвеклото, после добавете при него и домата. Накрая залейте с доматения концентрат и гответе още няколко минути. Време е и тази част да се присъедини към супата.
8. Добавете захарта, сол и пипер на вкус. Ако картофите са разварени, то вашата супа е готова. ...Почти!
9. Остава само да наситните магданоза, да махете супа от котлона, да добавите свежата зеленина и да оставите вкусната зеленчукова чорба да се охлади сама на стайна температура под капак за около час.
10. Сервирайте с предварително заделено месце от костите или пък с лъжичка-две заквасена сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ