Постен борш с гъби и картофи
Супа от цвекло с картофи, зеле и гъби.
Необходими продукти:
- 4 глави цвекло
- 6 средни по размер картофа
- 300 г прясно зеле
- 60 г сушени гъби или 400 г пресни печурки
- сол и черен пипер
- кимион
- вода
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Всяка от главите цвекло поставете в индивидуален лист алуминиево фолио и овкусете със сол и пипер. След това покапете с малко зехтин, увийте във фолиото и пуснете да се пекат във фурна на 180 градуса за 50 минути.
2. Обелете картофите, нарежете ги на малки кубчета и пуснете да се варят в 1,3 литра вода.
3. Ако работите със сухи гъби, ги измийте под течаща вода, а след това залейте с вряла вода и оставете да набъбнат. Ако използвате пресни гъби, ги нарежете на хапки. Прибавете гъбите при картофите на 30-тата минута от варенето.
4. Зелето нарежете на тънки ивички и го прибавете 10 минути след гъбите.
5. Изпеченото цвекло обелете и рендосайте на едро ренде. Прибавете при картофите и оставете супата да покъкри още 10-тина минути.
6. Овкусете със сол, пипер и кимион и махнете от огъня. По желание можете да добавите листенца пресен магданоз за украса. Можете да хапвате както топло, така и студено.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ