Богат на фибри ябълков пай
Десерт с овесено брашно и ябълки.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2-1/2 чаши овесено брашно
- 1 чаша ябълков сок
За плънката:
- 6 ябълки, обелени, почистени и нарязани
- 3/4 чаша ябълков сок
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1/2 чаена лъжичка канела
- 1/4 чаена лъжичка индийско орехче
- 1-1/2 чаша овесени ядки
- 1 чаша ябълков сок
На топинга:
- 1-2 лъжици кафява захар
- 1 чаена лъжичка канела
- масло
Начин на приготвяне:
1. Смесете овесените ядки с 1 чаша ябълков сок, покрийте и оставете настрани.
2. Сложете нарязаните ябълки в дълбока тенджера, добавете ¾ чаша ябълков сок, лимоновия сок, половин лъжичка канела и индийско орехче. Сложете на силен огън и гответе 15-20 минути докато сокът се изпари, а ябълките омекнат.
3. Междувременно пригответе коричката за пая: В голяма купа изсипете овесеното брашно, направете кладенче и изсипете чаша ябълков сок. Бъркайте с дървена лъжица, за да се образува тесто и след това месете на работна повърхност. Ако е прекалено лепкаво, сложете още малко овесено брашно. Разточете тестото с точилка до дебелина около 1.5 см. Поставете го в намаслена кръгла тава и притиснете дъното с вилица.
4. Предварително загрейте фурната на 175 градуса.
5. Когато плънката е готова, излейте върху тестото. Покрийте всичко с овесената смес. Наръсете с кафява захар и канела и наредете малки парченца масло. Печете около 20-25 минути, в зависимост от фурната. Отгоре трябва да стане сладка и хрупкава коричка.
Това е много по-здравословен вариант на класическия ябълков пай и има много фибри.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ