Бифтек с гъби и лук
Бифтек на тиган, залят с гъбен сос.
Необходими продукти:
- 2 хубави крехки телешки пържоли
- 3 с.л. зехтин
- морска сол и смлян черен пипер
- 2 с.л. масло
- 250 г гъби (по ваш избор), нарязани на едро
- 2 големи глави лук, нарязан на тънки кръгчета
- 1/2 сухо червено вино
- 1/4 чаша телешки или пилешки бульон
- 2 с.л. пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
1. Намажете бифтека със зехтина, овкусете го със сол и черен пипер.
2. Нагрейте голям незалепващ тиган почти докато започне да пуши.
3. Прибавете 1 с.л. зехтин и сложете бифтека.
4. Гответе на силен котлон, обърнете го два пъти, така че да се зачерви добре отвън, а отвътре да остане полусуров – около 12 минути.
5. Прехвърлете бифтека в чиния, покрийте го с фолио и го оставете настрани.
6. В същия тиган загрейте останалите 2 с.л. зехтин и добавете 1 с.л. масло.
7. Сложете в тигана гъбите, овкусете ги със сол и черен пипер и ги оставете да се готвят на средно силен огън докато омекнат. Внимавайте да не загорят.
8. Прибавете малко винен оцет, разбъркайте и изчакайте да се изпари.
9. Прибавете червеното вино и изчакайте докато почти се изври – около 5 минути.
10. Прибавете бульона и останалата 1 с.л. масло.
11. Нарежете бифтека напряко на влакната. Разпределете върху него лучено-гъбената смес.
12. Сервирайте с гарнитура от картофено пюре и грах.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ