Безмесна мусака от карфиол с яйца и кашкавал
Печен карфиол с яйчена заливка и коричка от кашкавал в стил мусака без месо.
Необходими продукти:
- 1 глава карфиол - около 800-1000 г
- вода + 1 с.л. сол
- 2 яйца
- 2 с.л. майонеза
- 1 ч.л. горчица
- 2 с.л. кисело мляко или заквасена сметана
- 2 скилидки чесън
- сол и пипер
- 100 г кашкавал или друго твърдо жълто сирене по желание
- 2 с.л. олио
- листата на връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Карфиола разделете на цветчета и изхвърлете кочана.
2. Сипете вода в тенджера, пуснете да кипва на умерен огън и добавете 1 с.л. сол. През това време измийте розичките под течаща вода и ги добавете в тенджерата малко преди водата да е завряла. Варете 4 минути след кипване и извадете с решетъчна лъжица.
3. Намажете с 2 с.л. олио дъното и стените на малка тава. Ако имате йенска - още по-добре. Изсипете розичките вътре и ги подредете възможно най-плътно.
4. Разбийте в купа яйцата с намачкания чесън, сол и пипер, майонезата, горчицата и кисело мляко или заквасена сметана. Трябва да се получи хомогенен белезникав крем. Рендосайте кашкавала или друго избрано от вас сирене.
5. Залейте карфиола с яйчения сос и отгоре поръсете с рендосаното сирене. Пъхнете във фурната и пуснете на 180 градуса, ако използвате йена глас. Ако готвите в обикновен метален съд, сгорещете печката предварително. Печете 40 минути, ако започвате от студена фурна и 33 минути, ако е вече топла.
6. След изваждане поръсете с наситнени листенца пресен копър и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ