Баница с локум
Това е рецепта от с. Цаконица, което се намира близо до град Мездра. Разказа ни я бившата икономка на стола на ,,Железничаря“. Стара турска рецепта, която се прави по празниците.
Необходими продукти:
За тесото:
- 1 кг пресято брашно
- 5 разбити яйца
- 1 с.л. сол
- 1 с.л. захар, която се слага в маята
- 1 с.л. олио
- половин кубче прясна мая
- 300 мл. вода или прясно мляко
За плънката:
- 3 кутии обикновен локум
- 1 ч.ч. счукани орехи
- една шепа захар
За сиропа:
- 1 1/2 л. вода
- 700 г захар
- 1 лимон
- 1 пакетче ванилия
Начин на приготвяне:
Маята се се разтваря в прясното мляко и се добавя захарта. Яйцата се разбиват отделно и се добавят към брашното и останалите продукти. Омесва се меко тесто. Разделя се на 6 топки, като се намасляват с олио и се оставят да втасат. След което се разточват на 6 кори. Корите се слагат 2 по 2, като между тях се намазва с олио. Взимате една двойка кори, мажете я с олио и върху нея редите малки парчета локум. За всяка двойна кора използвате по една кутия локум. Смесвате захарта с орехите. 1/3 от тази смес поръсвате върху кората. Кората се навива свободно и се усуква. Получените по този начин 3 рула се нареждат в тава, намазана с олио и се остават да втасат за 1 час. След това се пекат на 180-200 градуса. Изпечената баница се оставя да изстине и изсъхне цяла нощ на проветриво място.
На сиропа:
Водата се слага да заври, след това се прибавя захарта, настърганата кора от лимона и ванилията. Сваля се от котлона, прецежда се през цедка и се добавя сока от лимона. Заливаме с топлия сироп студената баница. Отгоре се поръсва със счукани орехи и пудра захар. Оставя се да поеме сиропа поне 4 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ