Сладка баница с халва
Сиропирана баница с орехи и халва.
Бон Апети
Излъчен на 09.01.2017
Постна сладка баница със сироп правят Лора и Стоян, като предлагат тя да се превърне в любим семеен десерт по време на пости или за празничната трапеза на Бъдни вечер. Макар че сиропираната баница с халва и орехи не е особено известна и неоправдано е останала позабравена, тя е много вкусна и се харесва от малки и големи.
Първо се приготвя сиропа, защото трябва да изстине много добре. За него се кипва вода, в нея се разтваря захар и се добавя ванилия за аромат. След това преминаваме към готвенето на плънката. В купа се смесва брашо с бакпулвер и газирана вода. В него се добавят смлени орехи и натрошена халва. Готово - преминаваме към сглабянето.
Три точени готови кори за баница се редят една върху друга, като се намазняват с олио помежду си. Върху третата се разпределя плънката и след това се завива на руло. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. А веднага щом се извади топлата баница се залива със студения сироп. Оставя се да се напои за няколоко часа и е готова за сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ