Маслен кекс с локум и кисело мляко
Локумен кекс с кисело мляко и масло.
Бабин кекс с добавка от локум прави Иван Зведев, за да припомни детската закуска от едно време. Този сладкиш е подходящ както за делнична семейна закуска преди работа и училище, така и за пищно сутрешно наяждане през почивните дни. А защо не и като лесен заместител на козунака през Великденските празници. Така поне ще е домашно приготвен. С много масло и локум, той може да мине за домашен козунак, особено ако добавите цитрусови кори и малко стафиди или друг сушен плод.
Първо в купа се разбиват яйцата със захарта. Добавя се разтопено масло и се разбива на пухкав крем. Следва в друг съд да се пресее брашното и да се смеси с ванилия и бакпулвер. После на части при непрестанно разбиване се добавя към мокрите съставки. Готовото тесто се изсипва в намаслена и набрашнена формичка за кексове от продълговатия тип терин. В кекса се забождат парчета локум и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна за 25-35 минути.
След изваждане се изчаква съвсем леко да се охлади и се обръща върху решетка, за да не се навлажни. После се реже на парчета и се поднася - по желание с поръска от пудра захар за разкош.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ