Агнешки бут с портокалови корички
Печено агнешко с портокали и горчица.
Необходими продукти:
- агнешки бут (около 2-2,5 кг)
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. едра морска сол
- 1/2 ч.л. сушен майоран
- 1/2 ч.л. горчица на прах
- 2-3 щипки смлян кардамон
- 1 ч.л. мащерка на прах
- кората на един БИО портокал
- 50 г масло
- свежи листа мента за поднасяне
- пресни картофки и пресен лук по желание
Начин на приготвяне:
1. Почистете добре месото.
2. Смесете двата вида сол с черния пипер, майорана, мащерката, горчицата и кардамона. С получената смес обтрийте много хубаво бута от всички страни.
3. Нарежете на лентички портокаловата кора. Шпиковайте месото на места и бутнете по парче портокалова коричка. Прибарете в хладилник - може и за цяла нощ.
4. Ако искате картофки и пресен лук - почистете картофките. Оставете ги цели, ако са малки, ако са по-големи - разполовете. Лука нарежете на едро. Смесете картофите и лука, посолете и изсипете в тава. Сипете 100 мл вода на дъното на тавата. Добавете маслото. Ако не слагате гарнитури - водата и маслото трябва пак да присъстват.
5. Положете мръвката отгоре, завийте с фолио и печете 1:30 часа на 200 градуса.
6. Разгърнете фолиото, полейте месото с отделилия се сос в тавата и оставете да се запече на 180 градуса за 30-40 минути докато хване апетитна коричка.
7. Готовото месо сервирайте с листенца мента като покапете и със соса от готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ