Агнеса - български орехов сладкиш
Докажете, че сте традиционалисти в родното сладкарство.
Необходими продукти:
- 4 белтъка
- 1 ч. ч. пудра захар
- 200 г масло, на стайна температура
- 100 г едро нарязани орехи
- 120 г универсално брашно
За глазурата:
- 4 жълтъка
- 120 г пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С. Намажете с мазнина квадратна тавичка и наръсете дъното с брашно.
2. Разбийте белтъците на твърд сняг.
3. Разбийте маслото със захарта докато побелее. Внимателно прибавете белтъците, ядките и пресятото брашно.
4 Прехвърлете сместа в тавичката.
5. Печете 30 минути.
6. Охладете напълно.
На глазурата:
1. В тенджерка кипнете 300 мл. вода. Сложете жълтъците с пудрата захар в малка тенджерка с дръжка и ги разбийте с миксера на водна баня – около 5-6 минути или докато сместа побелее.
2. Намажете с глазурата кекса и го сложете в хладилника за 4 часа или за цялата нощ.
3. Разрежете го на квадратни парчета и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ