Разликата между мъжките и женските патладжани
Как се познава кои патладжани нямат семки и са по-малко горчиви? Какви патладжани да си купуваме от магазина?
Патладжаните са любими за едни и нетърпими на вкус и текстура за други. С тях не се рискува, когато се посрещат много хора на трапеза у дома, защото поне един от 10 човека ги ненавижда в чинията си. Но за почитателите си те са сред основните продукти за някои любими храни като кьопоолу, баба гануш, гръцка мусака, имамбаялдъ, пълнени патладжани. От тях се правят вкусни ордьоври и разядки, а добавката им към месни гозби разведрява тежестта на ястието.
Любопитно за патладжаните. Те са от семейството на домата и също като него от ботаническа гледна точка представляват плод. Разбира се, в магазина са позиционирани при зеленчуците, защото в кулинарен аспект са типичен техен представител. Съдържат голямо количество никотинова киселина, заради което се използват като помощно средство при отказване на тютюнопушенето. Не се препоръчват за консумация от деца под 2-годишна възраст и могат да раздразнят по-чувствителния стомах и на възрастните хора.
Каква е разликата между женски и мъжки патладжан? Малко известен факт е, че теоретично патладжаните нямат пол, но готвачите ги делят на мъжки и женски, когато избират най-добрата продукция, с която да реализират рецептите си. Ето как се познават мъжки и женски патладжани – с тази техника ще успеете да купите най-добрите патладжани за домашната си гозба. А след това може да се изненадате, че дори и членовете на домакинството, които не ги харесват, намират нещо вкусно в тях. Разликата между мъжките и женските патладжани е във визията, количеството семки, кухини и месеста част и нивото на горчивината. Мъжките са правилният избор. Ето как се разпознават патладжани.
Мъжките патладжани имат кръгла точка на дупето. Огледайте няколко патладжана от една партида в щайгата със зеленчуци. Ще забележите, че точката на „дупето“ на едните е идеално кръгла и сравнително мъничка, а на другите е по-продълговата. Тези с продълговатото петънце са женски. В тях има повече семки, които трябва да изгребете и изхвърлите за сметка на по-малко месеста и вкусна част. Обикновено във вътрешността им се образуват кухини, които съдържат повече горчивина в стените си. Освен това неядливата им кора е по-дебела. Или иначе казано – купувайки женски патладжани изхвърляте повече от тях и получавате по-ниски вкусови качества.
Женските патладжани са с по-тумбесто дупе. Разликите в патладжаните важат за всички сортове, затова не ограничавайте познанията си само до традиционния лилав и голям патладжан. Освен точката, тялото също е различно. При женските обикновено има силно издуване в долната част, а „вратът“ е много по-тънък. При мъжките формата на тялото преминава плавно от горната чепка до дупето, което също се уголемява, но не така рязко, както при дамите от вида.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Каква е разликата между зелените и черните маслини и защо е важен начинът на обработка и съхранение? виж още »
В евтините пакетчета билкови запарки може да се крие чаена слама с ниско качество. виж още »
Как да разберем дали печурките в магазина са пресни и вкусни? виж още »
КОМЕНТИРАЙ