Да изгоним миризмата на чесън от устата си
Три начина да прочистим устата си от чесновия дъх.
С настъпването на студовете свежите салати и леки ястия се заменят от домашни манджички и тежки разядки, в които една от често срещаните съставки е чесънът. Полезният лук има редица приимущества за здравето, прави гозбите много по-вкусни и с аромат, напомнящ на традиционната българска зимна куххня, но „романтичните“ последици от него са трудно скриваеми.
Една паста за зъби, комбинирана с ментови бонбони, вода за уста, и спрей за чист дъх не върши работа или поне не за дълго. Ако след чесновата гощавка човек има важна делова или интимна среща, е обречен да се изложи. Но мирисът на чесън сякаш се загнездва на дълбоко в тялото и остава там като неканен гост за дълго време с едничката цел да ни изложи. Затова ние от kulinarno.bg потърсихме трите най-ефикасни метода да се отървем от неканения гост в устата си.
1. Дъвченето на зърна кафе. Този метод е бил използван още от началото на миналия век в България и редица културни дейци обясняват в статии и разкази, че черните семенца са ги спасявали от деликатната ситуация. Все пак е добре да се знае, че на тях не може да се разчита непосредствено след като е изядено голямо количество чесън, но вършат добра работа няколко часа след това. За целта трябва да вземете 6-8 цели изпечени кафени зрънца и да сдъвчете първите 4 заедно, като им позволите хубаво да обиколят устната ви кухина. Следващите се дъвчат бавно и по единично. А накрая – престоявате 10 мин. така и измивате зъбите си, по които са полепнали многобройни непривлекателни кафени парченца.
2. Прясното мляко също е добър помощник в борбата с чесновия дъх. След като сте хапнали ястие, подправено с миризливия зеленчук, изпийте една чаша мляко, без значение подсладено или не, нито с какъв процент масленост. То няма да изчисти на 100% зловонието, но ще го направи трудно уловимо от околните. В случая с бизнессрещата върши работа, но не и с отдаването на ласки и целувки с любимия човек.
3. Дъвченето на пресни подправки потиска дъха на чесън. Народната традиция съветва след похапване на миризливия лук да подъвчете листа мента, босилек, чубрица и дори магданоз. Може и различни комбинации от тях. Само след 5-6 мин. ще усетите подобрение в аромата. Помнете обаче, че ефектът трае около два часа, след което пак ще почувствате чесновото надмощие.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Домашен чесън на прах за овкусяване на ястия и добавка към сосове – натурален продукт, който със сигурност ще потрябва в кухнята. виж още »
Кой чесън за какво се използва и каква е разликата между пресния чесън и стария чесън? виж още »
Полезният чесън може да предизвика проблеми със стомаха, съня и очите. виж още »
КОМЕНТИРАЙ