Архангелова Задушница – трапеза за раздяла с душата на починалия
В последната за годината Задушница изпращаме с почит душите на починалите към Небесното царство.
На 6-ти ноември 2021 г. Православната Църква почита последната за годината Голяма Задушница – Архангелова Задушница. Според нормите тя се чества в последната събота преди Архангеловден (08.11), защото съботата е отредена за ден на мъртвите и действията на живите трябва да са насочени към тяхната памет.
Обреден хляб на Архангелова Задушница. Близките на починал през изминалата година трябва да направят питка в чест на неговото име и с цел добрите дела в житейския му път да бъдат споменати. Не е необходимо хлябът да бъде постен, но задължително НЕ трябва да е пищен. Може да е омесен от предната вечер, за да се разпредели рано сутринта за подготовката на домашното събиране и за църквата и подавките.
Какво се готви на Архангелова Задушница. Освен обредната питка, домакините трябва да направят обредно жито, манджа с агнешко или ястие с пилешко месо, салата от кореноплодни зеленчуци и печени сезонни плодове или баница с есенни плодове. За допълване на подавките се купуват бонбони, дребни сладки и соленки, пресни ябълки, круши, мушмули. В някои части на страната подавката задължава да съдържа месо, но то официално не е задължително.
Сутринта на Архангелова Задушница. С парче от изпечения хляб или цялата погача се ходи на църква. Там се освещава и после се разпределя – за дома, за подавките, за Църквата. Отива се на гроба на близките, където вече се събират различни семейства, обвързани с покойника. Най-възрастната жена от рода прелива с вода и вино на кръст, а всички изказват молитви. След това се раздават подавките – както на близки, съседи и приятели, така може и на непознати. Подаващият изрича: „За Бог да прости (името на починалия)“ а приемащият взима с две ръце и думите „Просто да му е“.
Семейно събиране на Архангелова Задушница. След прибирането у дома, семейството посреща на упокойна трапеза роднини, близки и приятели на починалия. Сервират се наготвените ястия, вино и парче от обредния хляб. Първата хапка всеки оставя на земята, първата глътка също се излива на земята, защото се смята, че и на тази Задушница мъртвите идват на трапезата с живите, за да си хапнат и да се разделят с тях. Стара народна поличба вярва, че ако над масата прелети мушица или пеперуда, то в нея е душата на загиналия близък, която идва, за да се раздели завинаги с обичаните хора и да им благодари, че си я спомнят с уважение и доброта. Остатъците от вечерята или обяда също се оставят на земята, за да си вземат мъртвите, преди духът им да потегли към небето за вечния си живот.
ПОДОБНИ СТАТИИ
На Архангеловден с тържества се благодари и моли за милост Свети Архангел Михаил. Трапезата трябва да е богата, а хората да са събрани заедно, за да п виж още »
КОМЕНТИРАЙ