Десертно жито
Така приготвено, житото не е разварено и е отлично овкусено.
Необходими продукти:
- 250 гр грухана пшеница
- 100 гр стафиди
- 1 ч.л. канела
- Кората на 1 голям лимон
- 100 гр пудра захар (по-добре ванилова)
- 100 гр накълцани орехи
- 50 гр бисквити
Начин на приготвяне:
Варите житото в тенджера на слаб огън до омекване. Житото се вари в съотношение 1/3 в полза на водата.
Когато житото е готово, го махате от котлона и както е похлупено с капак, го оставяте в тенджерата до поеме от останалата вода за около 30 мин. Може да завиете тенджерата с кърпа или чаршаф, за да изстине по-бавно.
След тази процедура, ако е останала още вода в тенджерата, я изсипвате, а житото разстилате върху кърпа или чаршаф. Те ще поемат останалата влага от него а самите житни зърна няма да се слепят едно към друго. Нека престои така 2-3 часа.
Връщате житото в удобен за разбъркване съд и добавяте към него останалите продукти. Разбърквате го внимателно и житото е готово.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ