Супа на ден помага на тялото да се възстанови от жегите
Яденето на супи през лятото гарантира набавяне на изхвърлените полезни вещества чрез потта.
Когато настъпят летните горещини, тялото започва да се поти по-обилно с цел охлаждане. С потта от организма си тръгват много вредни и ненужни вещества, изчиствайки пътя след себе си, ала покрай тях системата напускат и редица витамини, соли, азотни вещества и полезни микроелементи. Така човек губи и част от стойностното съдържание на храната заедно с голямо количество вода, участващо в състава на потта. Затова балансът трябва да се възстанови.
Супите са идеална храна за горещото време, отбелязва кандидатът на медицинските науки Маргарита Арзуманян пред радио Спутник. В тях се съдържа голямо количество витамини и минерали и радват тялото, набавяйки му соли, протеин и стабилно количество вода. Освен това са бедни на калории, добре подбраните варианти не съдържат тежки мазнини, а и спомагат за термобаланса на организма, предпазвайки от стреса на горещините.
Най-добри супи през лятото. Мнозина се заблуждават, че през лятото е добре да се хапват силно изстудени супи. Това не е така, предупреждава специалистът. Арзуманян препоръчва консумацията на топли чорби. Когато в тялото попадне изстудена храна, то също се охлажда, но по този начин жегата навън го стресира. Ето защо студени супи като таратор, гаспачо и др. може да се хапват само на вечеря. За обяд е по-добре да се яде супа с телесна температура или една идея по-топла от телесната. В този случай тялото се загрява вътрешно, провокира потене, което го охлажда външно. Това е естественият цикъл на взаимодействие на организма с околната среда през лятото.
Супи за летен обяд. Независимо дали избирате обедната супа от меню или я приготвяте у дома си, в топлото време е добре тя да бъде лека и богата. Избягвайте варианти със свинско месо, маслени сосове и запръжки. Вместо това заложете на пилешки и вегетариански супи, които са нискомазнинни. Ако не искате да ви натежи, да се появи следобедният мързел или да издуете стомаха си, по-добре е супата да бъде пюрирана. Така е по-лесно смилаема и полезните вещества от нея по-бързо достигат до клетките на тялото без да го изморяват с храносмилане.
Какви супи се готвят през лятото? Идеалните варианти са чорбите със сезонни зеленчуци. Лятото е благодат откъм плодородие, затова в началото му можете да заложите на супа от коприва, супа от лапад или спанак, а след това да се порадвате на картофени супи и супи от тиквички. Комбинирайте с бяло пилешко месо, а ако имате домашен месен бульон, просто го използвайте, за да сварите зеленчуците в него – той е богат на витамини, колаген и мазнини, необходими на тялото за правилното му функциониране. Пък и е без консерванти и вредни добавки за разлика от готовите бульони в хранителната верига и комерсиалните бульони на кубчета.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как правилно се яде супа, коя е лъжицата за супа и сърба ли се по време на хранене? виж още »
Правилно готвене на супи или няколко съвета как да направим съвършената супа. виж още »
Когато всички се грижат за благото на трапезата, не остават гладни и жадни гърла. виж още »
КОМЕНТИРАЙ