Правила при готвенето на супа
Правилно готвене на супи или няколко съвета как да направим съвършената супа.
Супите са основна част от дневния хранителен режим и неизменен другар на здравословното хранене. Освен това могат да бъдат вкусно диетично основно или пък питателно предястие, което да възпрепятства прекаляването с основно. Затова домакините често сервират супи на семейството и близките си, показвайки истинската загриженост към любимите хора. Но какво е добре да знаем, когато правим супа, за да се получи наистина вкусно ястие. kulinarno.bg събра някои от най-полезните съвети, за да ги представи пред любителите на течното предястие.
1. Картофите в картофените супи се мачкат, а не се пюрират. Картофената крем супа е една от любимите и най-лесни за направа. Но великите готвачи никога не пюрират сварените картофи с пасатор, а просто ги намачкват с преса. Това правило важи ако картофът в супата е основен компонент. Ако е сложен просто като добавка към още кореноплодни, тогава няма проблем. Пюрираният картоф създава лигава влакнеста текстура, докато мачканият на ръка запазва вкуса си и ястието не наподобява на лепило за тапети.
2. Ако не искате бульонът да потъмнее, сварете гъбите отделно. При варене гъбите често пускат тъмно оцветяване, което разваля апетитния вид на ястието. Затова, ако ще ги добавяте в супа, която трябва да запази свежия си вид, сварете отделно и после прибавете.
3. За вкусен бульон месото се вари в студена вода. Истински питателният бульон се прави като мръвките се заливат със студена вода и тогава се кипва, като се отпенва. Част от вкусовите качества отиват именно в тази вода. Ако обаче искате да използвате варено месо за друго готвене и не смятате да пазите бульона, по-добре залейте мръвките с вряла вода. Така вкусът и важните белтъчини ще останат вътре в месото.
4. Разумно подбирайте кога да добавяте всеки продукт. Направата на супа си иска и мислене. Не слагайте всичко заедно, само защото е по-лесно. Първо се варят месо и картофи, после се добавят лук и кореноплодни, след това чак са гъбите, а на финала – прясната зелена подправка. Така всеки компонент ще запази най-доброто от вкуса си и ще е идеално сготвен.
5. Не прекалявайте с продуктите в една супа. Правилото, че едно ястие се състои от 4 компонента важи и тук. Въглехидрат, протеин, зеленчук и сос. Сосът в супата е водата. Като протеин се явява месото (рибата). Можете да сложите до 3 вида зеленчук, като в тази бройка не влизат подправките. Но когато дойде ред на въглехидрата – нека бъде само един. Изберете между фиде, картофи, ориз, боб, нахут. Но не ги комбинирайте.
6. Добавяйте сол на финала. Солта е катализатор на химични процеси, особено под въздействието на температурата. Затова посолете на вкус супата при махането ѝ от котлона. Така ще можете най-точно да прецените количеството, като същевременно не губите от полезните качества на продуктите.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Жътварско кисело или таратор без кисело мляко бори жегите и хидратира. Това е таратор с вода и оцет – напълно постен и изключително евтин и бърз виж още »
Яденето на супи през лятото гарантира набавяне на изхвърлените полезни вещества чрез потта. виж още »
Трикове със зеленчуков бульон и как се прави идеалният бульон от зеленчуци? виж още »
КОМЕНТИРАЙ