Лещата – перфектно основно за лятото
Лещата е диетична храна, понижава холестерола и е богата на фибри.
Храната, която ни трябва за лятото е лека, вкусна, засищаща, нискокалорична и богата на витамини и минерали, които да гарантират свежия вид и поддържането на доброто здраве. В това определение съвсем точно се вписва и една зърнена култура, която радва с незаангажиращия си вкус и лесното си приготвяне – лещата. Бърза за намиране, непретенциозна при готвене и евтина, тя е подходяща дори за тези домакини, които не намират време от задължения да обърнат внимание на задрвословното хранене. А колко е полезна – това ще ви разкажем в следващите редове.
Лещата е подходяща за диети, защото в 100 г суров продукт се съдържат едва 12 Ккал, което я прави по-нискокалорична от плодовете. В малките зрънца почти няма мазнини, така че енергията, която ще си набавите от тях, ще бъде изразходвана почти моментално и ще ви накара да се чувствате по-леко и ефирно в горещите летни дни. Фибрите, които се съдържат в лещата благоприятстват перисталтиката и обмяната на веществата, превръщайки се в уникален помощник за бързо отслабване.
Лещата укрепва стените на кръвоносните съдове, мускулите на сърцето и костната система. Богата на желязо, тя подпомага правилната кардиофункция, а голямото количество магнезий, което съдържа, благоприятства за укрепването на кръвоносните съдове и понижаването на кръвното налягане. Препоръчителна е за консумация от хора, страдащи от разширени вени или с лесно пукливи капиляри. Предпазва от инфаркт на миокарда и доказано не повишава нивото на кръвната захар след ядене.
Лещата не се препоръчва при хора с проблеми с бъбреците, заболявания на пикучните пътища и бъбречни камъни. Тя съдържа група вещества, наречени пурини, които се разграждат до пикучна киселина, виновна за образуването на песъчинки и камъни в бъбреците. И макар растителните пурини да са доказано по-малко вредни от животинските, добре е тяхното наличие да се има предвид.
А ето и няколко вкусни рецепти с леща:
Вкусна супа от леща, праз и наденица
Супа от леща с моркови и домати
Пълнена тиква цигулка с леща и гъби
ПОДОБНИ СТАТИИ
Какви са правилните компоненти на салатата от леща, за да се превърне тя в радост за очите, небцето и стомаха? виж още »
Айрян с мента или босилек гали сетивата, радва тялото и събужда духа в топлото време. виж още »
Три основни и две междинни хранения спират потенето и намаляват дискомфорта в горещото време. виж още »
КОМЕНТИРАЙ