Конкурс за манджа с люти чушки връща нашенеца в кухнята
Празник на лютата чушка ще честваме ежегодно в България в последната септемврийска събота.
За Ден на лютата чушка от 2014 година в България официално се обявява последната събота на месец септември, съобщават от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите (А.Р.И.З. – 7) у нас, която стартира ежегодна кампания за възраждане на родните пикантни рецепти и повдигане на кулинарния дух на нашенеца.
По случай Деня на лютата чушка и първото му честване от Асоциацията обявяват и конкурс за рецепти с люти чушки, който ще продължи в рамките на месец – от 27 септември до 23 октомври. Всеки навършил пълнолетие ентусиаст има право да се включи в една от трите или и в трите категории на състезанието, които са супа, основно и разядка, като изпрати своя или наследена от предците си рецепта за направата на ястие с пикантни чушлета.
Кулинрните състезатели трябва да изпратят описание на продуктите и начина на приготвяне на избраното от тях ястие, като могат да участват с всички рецепти, които желаят да споделят. Готварските идеи се изпращат на имейл info@culinaryfestival-bg.com от 27.09 до 23.10 2014 година, а жури от специалисти ще оцени по достойнство и вкусови качества резултата от всяка една. Участниците задължително трябва да посочат трите си имена, да изпратят снимка на готовото ястие и да предоставят актуални координати за обратна връзка.
Победителите в Конкурса за рецепта с люта чушка във всяка една от трите категории ще получат парична награда от 50 лв. и почитна грамота, обещават организаторите. Освен това майсторите на избраните рецепти ще се окичат със славата на първия спечелил готварската надпревара при обявяването на деня на лютата чушка и популяризирането на празник, чиято цел е да се превърне в общобългарска традиция.
Онези, които не се осмеляват да вземат пряко участие в конкурса, могат да дадат своя принос в гласуването за най-добри рецепти, като изразят своя вот на фейсбук страницата „Празник на лютата чушка – България“. Те ще спомогнат за реализацията на първия етап от вкусното и пикантно състезание, защото именно фаворитите от социалната мрежа ще бъдат представени на журито.
Организаторите от А.Р.И.З. – 7 споделят, че идеята за обявяване на Празник на лютата чушка ги е осенила след размисъл относно символиката на продукта в българската народна кухня. Пикантните малки чушлета са емблематични за балканския фолклор и придават по-нашенски вкус на всяка манджа, супа или сос, в който се добавят. „Парещия“ зеленчук присъства освен на трапезата и във фолклора ни, а полезните му свойства го превръщат в уникална добавка към всяка гозба. Лютите чушки гонят болести, облекчават простудни заболявания, помагат на тялото да се изчисти от токсини и същевременно придават на ястията един неповторим български вкус, който трябва да се разграничава в рамките на европейската мултинационална кулинарна картина.
Ако искате просто да си сготвите пикантно ястие с люти чушлета - ето нашите предложения:
Хайдушко печено сирене по шопски
Пълнена тиква с пикантна кайма
ПОДОБНИ СТАТИИ
Сладкарски изделия, подходящи за тях напитки и оборудване за сладкарската промишленост се срещат с клиенти и потребители в ЦУМ. виж още »
Пикантната надпревара е част от първия по рода си Празник на лютата чушка в България. виж още »
Грамадно тиквище, което тежи близо 100 кг, се превърна в атракция за малки и големи в кварталния плод-зеленчук на Люлин 10. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ