Хайдушко печено сирене шопски
Печено сирене с домати, яйце, люта чушка и кашкавал.
Необходими продукти:
- 150 грама бяло сирене
- 100 грама кашкавал
- 1 яйце
- 2 люти чушки
- 1 домат
- ½ глава лук
- чубрица
- шарена сол
Начин на приготвяне:
1. Въпреки че това не са традиционните продукти за оригинално сирене по шопски, все пак ако искате да постигнете онази народна автентичност на вкуса, го направете в земен гювеч.
2. Обелете домата и нарежете 1/3 от него на дъното на гювеча. Сложете малко от подправките.
3. Счупете на 2-3 парчета сиренето и го поставете върху домата. Овкусете отново с подправки.
4. Нарежете лука на полумесеци, останалия домат - на малки парченца и покрийте с него сиренето, така че да остане под „доматена завивка“. Сложете подправки за финал и НЕ разбърквайте.
5. Сложете капак и печете в средата на предварително загрята фурна на 200-220 градуса за 25-30 минути.
6. Извадете гювеча, махнете капака, поставете двете люти чушки върху доматите и счупете яйцето. Върнете във фурната за 5-8 мин. докато яйцето се запече.
7. През това време рендосайте кашкавала и щом яйцето е готово, поръсете плътно с кашкавал. Оставеет в спряна фурна за още 5 мин. или докато се разтопи кашкавала.
8. Сервирайте с любимия хляб, защото ястието е пикантно и има доста сос за топене.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ