Как да се храним в лабилния климат
Примерно меню, когато навън се съчетават три сезона.
В България, а и в почти цяла Централна и Западна Европа климатът поставя на изпитание имунната система и устойчивостта на организма. Температурните амплитуди само за ден могат да ни подлъжат да излезем с пролетно-летни тоалети, а в следващия момент да се озовем в разгара на есента, където ни трябва дебела дрешка, водонепромукаеми обувки и дъждобран. Шокът, пред който е изправено тялото не е само конфекционален – свързан с избора на правилни дрехи, но и термичен, защото в рамките на 12 часа сме обречени да се потим и зъзнем от студ, да се дехидратираме от горещините или да се прибираме от работа с мокри крака и изстудени крайници.
Аклиматизацията е невъзможна, защото организмът няма идея към каква температура трябва да се пригоди, а имунната система отслабва под влиянието на температурните промени и неадекватното за дадена част от деня облекло, което в други часове пък се оказва особено подходящо. Затова трябва да се обърне внимание и на правилното и адекватно хранене, така че да повиши защитните сили, да предпази от настинка и същевременно да спаси и от дехидратация в топлите моменти.
Нека не бъдем негативисти – в сезона има и нещо хубаво – а това са пресните зеленчуци, от които изобилстват пазарите. Добре е поне два пъти на ден да си хапвате свежа салата. Освен богата на витамини и минерали, в нея има голямо количество вода, което ще възстанови влагата в организма ви, ако се изпотите с дебелите дрехи в жежките часове.
Винаги носете със себе си вода. Едно шишенце от 500 мл в чантата няма да натежи. Помнете, че трябва да пиете над два литра течности на ден. В противен случаи в тялото остават непотребни соли и токсини, които допълнително обременяват имунната система.
Не преяждайте с тежки меса. Зимата отмина, а настоящите студове, които лъжат глада ви, че е време за нещо мазно и тежко са илюзия. Пък и мнозина не са доволни от показателите на кантара след прекарания зимен гуляй. Истината е, че тялото на европееца се стреми да отслабне именно в месеците април и май, защото е свикнало, че след това идват непосилни жеги за излишните килограми. Не му пречете.
От друга страна тежките меса са наситени и с месни токсини, които карат организма да работи за тяхното разграждане и изхвърляне, вместо да му оставят шанса да се защитава от външните въздействия, които са особено опасни в променливото настроение на температурите.
Закусвайте пълноценно. Избягвайте храни с празни калории като банички, пирожки или сладкиши. Заложете на сезонни плодове, млека, пълнозърнести закуски, сурови ядки. Забравете за сандвичите и пиците – те на са приятел нито на здравето, нито на красивата ви фигура.
Не забравяйте да хапвате и супички. Какво по-хубаво да се разхладите в жегата с един таратор или да се сгреете с пилешка или супа топчета? Преценете времето навън и съобразете обяда си така, че да си доставите течност и полезни вещества в едно. Супата е страхотен избор – засища и не претоварва с голямо количество енергия. Ако я съчетаете с филийка-два пълнозърнест хляб, може и да замести тежкото основно на обяд.
Пърженото е табу. Ако можехте да разгледате какво причинява любимия чипс или панирани зеленчуци на тялото отвътре, едва ли бихте го хапнали повече. Освен тежки и вредни пържените храни са и канцерогенни – имайте го в предвид.
Да не забравяме за рибата. Особено морските обитатели са богати на омега 3-мастни киселини и подпомагат организма с редица полезни вещества. Освен здрави, с редовното ядене на риба ще се почувствате и по-красиви. И с право – месото им подобрява структурата на косъма, изглажда кожата и регулира омазняването й, грижи се за здравето на сърцето, ума и очите. Доказано е, че повишава доброто настроение, а една искрена усмивка винаги е красива.
Не вечеряйте късно и по много. Вече си говорихме за зеленчуците. Една салата с добавки като варено яйце, колбас или кашкавал е страхотна вечеря, която обаче е добре да консумирате поне два часа преди лягане. Ще се изумите как тази полезна храна убива глада.
Разнообразявайте менюто си. Да – добре е на ден да хапвате по две салати, една супичка, зърна, варени продукти, крехки немазни меса и да пиете вода, но да не забравяме, че тялото има нужда от разнообразие. Затова се стремете да редувате вида на мръвките, зеленчуците и супите, така че да има в една седмица от всичко по малко.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Променливото време изисква специфичен режим на хранене. виж още »
Зелето е богато на витамини и минерали и бедно на калории, затова може да се хапва от всеки, който държи на външния си вид и устойчивостта на организм виж още »
Лека двуседмична диета за любителите на природни храни. виж още »
КОМЕНТАРИ
КОМЕНТИРАЙ