Зелева салата за здраве и красота
Зелето е перфектно за диети, богато на витамини и прдпазва очите.
Настъпва моментът, когато голяма част от летните зеленчуци започват да се оттеглят от пазарите, като отстъпват място на малцината емблематични за есента свои колеги. Несъмнено един от най-традиционните им представители е зелето, което се среща в множество видове и размери, а рецептите с него позволяват на всеки кулинар да се разпростре в широк диапазон от разновидности на ястия и експерименти с продукта. Печено с месо, сготвено като гарнитура, направено на кисело през зимата, обвивка на сарми или пък все още свежо за салата, то ни приканва да бъде вечен гост на трапезата под една или друга форма в следващите няколко месеца.
Няма защо да бягаме от тази приятна неизбежност, защото зелето е едновременно нискокалорично и много полезно. Салатата от него (независимо дали в комбинация с моркови, копър и лимон или пък чисто) е едно от най-диетичните ястия, с които можете да залъжете глада си. В 300 г зеле има около 20 Ккал, с които обаче гарантирано ще се нахраните. А освен това листата на сочните топчици са богати на витамини А, В, С и Е, които се грижат за красивата ви външност, подобряването на метаболитните процеси и повишаването на имунната устойчивост във времето, когато болестите ни атакуват най-активно.
Витамин А, освен серум за красота, е и съставка, която се грижи за здравето на кожата и очите. Полезните му свойства ще предотвратят раздразненията, които усещате след разходка на открито в есенния или зимния вятър. Те ще премахнат усещането за сухота под клепачите и илюзията, че лицето ви е опънато с куки, закачени за ушите.
Витамин В, който се съдържа в зелето, има две основни функции – да подобри работата на стомаха и да забърза метаболизма, както и да се прояви като естествен антидепресант. Опитайте да се успокоите с една салатка след тежък и натоварен работен ден и ще установите, че магическите му сили отпускат нервната ви система.
За свойствата на витамин С, изпълнил на богато листата на зелето, може да се каже много. Най-важното, което трябва да знаем е, че той повишава имунните сили на организма, като пази от простудни и вирусни заболявания. Освен това спомага прочистването на натрупаните подкожни и вътреклетъчни мазнини, както и прочиства тялото от токсични натравяния и задържане на тежки метали.
Като допълнение в есенния зеленчук можете да намерите витамин Е, който поддържа кожната еластичност и здравина, фибри – помощници на вашата диета и здравословен начин на живот и желязо. Комбинацията между тях е верен защитник от заболявания на отделителната система и допринася за здравината на костите.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите. виж още »
Заложете на зелените листа на спанака, вкусните банани, чаша прясно мляко, зърнени култури и варени картофи в борбата с високото кръвно. виж още »
Свлете 5 килограма само за седмица с диета, която не изтощава тялото и повишава имунитета. виж още »
КОМЕНТИРАЙ