Регистрация

Джокович издава книга за безглутеновото хранене

02 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 4299
Джокович издава книга за безглутеновото хранене

Тенисист № 1 признава, че поддържа фигурата си като не яде пщенични продукти.

Тенисист № 1 в света – сърбинът Новак Джокович е твърдо решен да напише книга за правилното хранене при хора с непоносимест към глутен – група, към която и 23-годишният спортист принадлежи. В интервю пред световни медии той признава, че често е страдал от подувания и стомашни разтройсва след хранене, но е оправдавал неразположението си със стреса в ежедневието. Преди година обаче Ноле посещава диетолог на име Игор Сетоевич, който установява, че тенисистът страда от глутенова непоносимост или т.нар. глутенова ентеропатия.

Това е алергично заболяване, което не се лекува, и в различни форми съществува при над 15% от населението на света. В по-леките си варианти, каквито са и голяма част от случайте, то не е опасно и може да причини само кожен или стомашен дискомфорт, световъртеж и гадене, загуба на усещането за равновесие, светлочувствителност. В тежките си форми обаче алергията може да доведе до подуване, запушване на носоглътката, задушаване. Малцина обаче са чак толкова чувствителни към глутен.

Той е протеин, който се намира в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса и някои сортове ориз, както и почти всичките им производни продукти. Страдащите от глутенова ентеропатия трябва да са много внимателни когато си купуват хляб, спагети и тестени изделия, гризини. Диетологът на Джокович му предложил да замени тестените закуски като пица, баничка и поничка със същите продукти, но направени не от брашно, а от картофено нишесте. Оказало се също, че традиционната паста и лазаня може да бъде направена от брашна от елда, амарант или киноа.

В следствие на диетата тенисистът признава, че се чувства отлично и дори е свалил няколко килограма, без да се ограничава в количеството на порциите. Той е твърдо решен, че иска да помогне и на други хора, страдащи от неговата алергия, затова обещава да издаде книга, в която да включи най-вкусните безглутенови рецепти и да помогне на всеки страдащ от непоносимостта да осъзнае себе си като човек, равен по възможности на всички останали. Джокович се зарича, че кулинарната му литературна творба ще бъде на пазара преди края на 2013 г.

 

Ето и няколко безглутенови рецепти:

Безглутенови морковени мъфини

Пица със зеленчуци без глутен

Сурова веганска безглутенова гранола

Безглутенова пилешка супа

Безглутенов шейк пиня колада

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Признаци за глутенова непоносимост

Как да разбера дали имам алергия към глутен? виж още »

Холи Бери отслабва с мазни меса

Тристепенната диета на Холи Бери смъква килограми и убива целулита. виж още »

Петте най-скъпи храни в света

Белите трюфели, магарешкото сирене, шафранът и японският пъпеш карат и милионерите да се почувстват бедни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта