Пица със зеленчуци без глутен
Домашна здравословна пица по ваш вкус.
Необходими продукти:
- 2½ ч.ч. оризово брашно
- 1 пакетче (35 г) безглутенова мая, бързонабухваща (продава се в магазините за хранителни добавки и здравословни хранителни продукти)
- 1 ч.л. сол
- ½ ч.л. ксантанова гума (продава се в магазините за здравословно хранене и се използва за стабилизатор за теста със задържащ влагата ефект)
- 1¼ ч.ч. топла вода (50-60°С), разделена на две части
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. мед
- царевично брашно, по желание
- 1 ч.ч. готов сос за пица или доматена салца
За топинга може да използвате някои от следните продукти или различни комбинации от тях:
- домати, нарязани на филийки
- лук
- гъби
- тиквички
- жълта тиква
- червена или жълта сладка чушка
- чушлета халапеньо
- шунка, нарязана на кубчета
- запържена телешка кайма или пресни подправки
- ½ ч.ч. моцарела
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното, маята, солта и ксантановата гума в голяма купа.
2. Прибавете 1 ч вода, зехтин и мед.
3. Омесете до получаването на трохи.
4. Прибавете достатъчно количество от останалата ¼ ч вода, за да се оформи тесто.
5. Омесете в купата за 5 мин.
6. Покрийте и оставете да втаса за 10 мин.
7. Намаслете леко тавичка за пица и по желание поръсете с царевично брашно.
8. Приплескайте до желаната дебелина и притиснете в тавичката.
9. Прибавете соса, желания топинг и поръсете със сирене.
10. Печете на 220°С във фурната за 20 - 30 мин. или до готовност на тестото и топинга, както и до разтопяване на сиренето.
11. Нарежете на парчета и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ