Ямайска шоколадова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 1/2 ч смесено със сода брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. микс от подправки
3/4 ч маргарин, мек
3/4 ч много фина захар
3 яйца
2 с.л. неподсладено какао на прах
2 с.л. топла вода
1/2 ч кристална захар
2/3 ч вода
2 пръчици канела (5 см)
1/4 ч тъмен ром
2 с.л. филирани бадеми
170 г полусладък шоколад, на парчета
Сметана
Загрейте фурната до 165C. Щедро намажете с мазнина форма за кекс и поръсете леко с брашно. Пресейте брашното, бакпулвера и смесените подправки в купа. Добавете маргарина, фината захар и яйцата. Разтворете какаото в гореща вода и добавете към брашнената смес. Разбийте добре с дървена лъжица, за 2 минути или за 1 минута, ако използвате електрически миксер. Изсипете сместа в подготвената тава. Пече се в предварително загрята фурна за 1-1/4 часа или докато се надигне кексът и започне да се отделя от стените на съда. Внимателно сложете върху решетка и се охлажда. Комбинирайте кристалната захар и 2/3 чаша вода в тенджера. Добавете канелата и се загрява леко, като се разбърква, за да се разтвори захарта. Варете 5 минути. Сваля се от огъня, добавете рома и изхвърлете канелата. Поставете кекса в чиния. Полейте със сиропа и се оставя да престои 2 часа. Поръсете равномерно с бадеми. Разтопете шоколада; внимателно полейте върху кекса, като разпределите така, че да се получи гладко равномерно покритие. Нека престои няколко часа. Със сладкарски пош, оградете долната част на кекса със сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ