Шоколадово-портокалова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2/3 ч мека мазнина (1/2 масло, за аромат)
1 1/2 ч захар
3 яйца
2 1/2 ч пресято брашно
2 1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч мляко
2 блокчета шоколад
1/8 ч.л. сода за хляб
1 с.л. мляко
1 ч.л. екстракт от портокал
1 1/2 с.л. портокалова кора, ситно настъргана
1/4 ч.л. жълт оцветител за храна
За глазурата:
4 с.л. сладко масло
3 с.л. сметана
3 ч пресята пудра захар
1 супена лъжица портокалова кора, ситно настъргана
Портокалов сок, достатъчно, за да се направи лесно за намазване
2 блокчета шоколад, разтопен
Пълномаслено мляко или сметана
1 Намаслете и набрашнете две тавички.
2 Разбийте маслото и захарта на пухкав крем.
3 Разбийте заедно с яйцата внимателно.
4 Пресейте брашното, бакпулвера и солта.
5 Като редувате брашнената смес с 1 чаша мляко, я прибавете при яйчения крем.
6 Разделете тестото на две части. В едната част добавете: шоколада, содата за хляб и млякото. В другата сложете: екстракта от портокал, портокаловата кора и оцветителя.
7 Като редувате, изсипете шоколадовата и портокаловата смес в двете приготвени тавички. Печете на 180С за 25-30 минути.
На глазурата:
1 Стоплете маслото и сметаната в тенджера.
2 Прибавете пудрата захар.
3 Разделете глазурата.
4 Към по-малкото количество добавете портокаловата кора и портокаловия сок, достатъчно, за да се получи лесен за намазване крем.
5 Към по-голямото количество добавете: разтопения шоколад, млякото или сметаната.
6 Намажете шоколадовата глазура между блатовете, а портокаловата глазура отгоре и по ръбовете на тортата. Поръсете с настъргана кора от портокал и настържете шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ