Шоколадова торта със сметана
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч масло
6 яйца, със стайна температура
340 г шоколад, натрошен
1/2 ч лешници, смлени
1 ч захар
1 1/2 с.л. лешников ликьор
1/4 ч.л. ванилия
2 ч бита сметана
2 с.л. лешников ликьор
1/4 ч пудра захар
60 г полу-сладък шоколад
1/2 ч.л. винен камък
Намажете разглабяща се форма за торта с масло и я набрашнете. Разтопете маслото и парченцата шоколад на водна баня. Разделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците до сгъстяване, бавно добавете 1/2 чаена чаша захар. Добавете ядките, ликьора, ванилията и разтопения шоколад. Разбийте белтъците с винения камък на пяна. Бавно добавете 1/2 чаена чаша захар и разбийте на сняг. Обединете 1/4 от белтъците в сместа с шоколад, след което прибавете цялата смес с шоколад в белтъците. Изсипете в тавата и се пече във фурната на 180 градуса за 30 минути. Намалете фурната до 135С и печете 30 мин. Изключете и оставете тортата във фурната на отворена врата за 30 минути Извадете от съда в чиния. Разбийте сметаната, докато се оформят меки връхчета. Бавно добавете пудрата захар и ликьора. Намажете тортата с тази смес равномерно отгоре. Поръсете с настъргания полу-сладък шоколад. Оставете в хладилника за 6-8 часа. Оставете да престои на стайна температура в продължение на 30-40 минути преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ