Регистрация

Шоколадова торта с орехи

Автор:
Жени Христова
|
Дата:
01 Nov
|
Видяна:
747
Оцени рецептата

225 г горчиво-сладък шоколад

3/4 ч масло

4 яйце, разделено

3/4 ч захар, разделени

1 ч.л. ванилия

1/4 ч брашно

2/3 ч орехи, смлени

Винен камък

За шоколадовата глазура с ром:

115 г горчиво-сладък шоколад

2 с.л. масло

1 ч светъл царевичен сироп

1 с.л. тъмен ром (по желание)

 

В тенджера на слаб огън, разтопете натрошения шоколад с маслото, като се разбърква непрекъснато, докато стане гладко, заделете. Разбийте жълтъците за 1 - 2 минути и постепенно добавете 1/2 чаена чаша захар и ванилията. Добавете шоколадовата смес. Добавете брашното и ядките. Разбийте белтъците с винения камък на пяна. Постепенно добавете останалата 1/4 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. Смесете една четвърт от белтъците в шоколадовата смес; след това прибавете в останалите белтъци. Изсипва се в разглабяща се форма за торта, застлана с пергаментова хартия. Печете на 190С за 30 до 35 минути или докато страните започнат да се отделят от съда, но в средата е все още влажно. Охлажда се върху решетка. Извадете от съда. Глазирайте. За шоколадовата глазура с ром: В тенджера на слаб огън, разтопете натрошения шоколад с маслото, като се разбърква непрекъснато, докато стане гладко. Отстранете от огъня. Добавете царевичния сироп и рома. Поставете тортата наобратно върху решетка над някакъв съд, за да изтича излишната глазура. Намажете много тънък слой от глазурата отстрани и отгоре на тортата. Охладете 15 минути, докато стегне глазурата. Загрейте отново останалата глазура и залейте тортата отгоре и отстрани. Когато глазурата се втвърди, сложете тортата в голяма чиния за сервиране.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта