Шоколадова торта с малини
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 ч лешници + 12 цели лешника
3/4 ч + 1 супена лъжица захар
Масло и брашно за намазване на тавичката
2 големи яйца
2 белтъка
3/4 ч растително масло
1/4 ч силно сварено еспресо
1 ч.л. ванилов екстракт
3/4 ч брашно
1/2 ч неподсладено какао на прах
Щипка сол
1/4 ч сладко от малини без семки
малини, за украса
Загрейте фурната до 180С. Разпределете лешниците върху тава за печене и изпечете, докато кожицата се напука и ядките са препечени. Обелете и охладете. Отделете 12 лешника, нарежете наедро и заделете за гарнитура. Смелете фино лешниците в кухненски робот с 1 супена лъжица захар и оставете настрана. Леко намажете с масло и набрашнете разглабяща се форма за торта с диаметър 25 см. Изтръскайте излишното брашно. Разбийте целите яйца и яйчения белтък в голяма купа на пяна. Постепенно разбийте 3/4 чаша захар. Продължете да биете, докато сместа е бледо жълта на цвят. Намалете скоростта, разбийте маслото на бавен, постоянен поток. Добавете кафето и ванилията. Смесете брашното, какаото на прах и солта заедно в голяма купа. Прибавете сместа със ситно нарязани лешници и захар. Добавете яйчената смес и внимателно смесете. Изсипва се в подготвената тава. Пече се, докато краищата се отдръпнат от страните на съда и центърът е твърд на пипане, около 35 минути. Охладете върху решетка за 30 минути. В малка тенджера, затоплете сладкото от малини на слаб огън докато се разтопи и стане гладко. Намажете го на гладък, равномерен слой върху тортата. Оставете да престои, докато тортата е добре охладена и сладкото е стегнало. Разхлабете тортата от стените на съда с малка шпатула. Разглобете формата и плъзнете тортата в чиния за сервиране. Украсете отгоре с резервираните нарязани лешници и малини, равномерно разпределени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ