Чили с черен боб и люти чушки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 ч черен боб
1 дафинов лист
4 ч.л. кимион, семена
4 ч.л. сушен розмарин
4 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. лют пипер
2 с.л. чили на прах (или повече)
3 с.л. царевично или фъстъчено олио
3 средно големи глави жълт лук, нарязани на кубчета
4 скилидки чесън, нарязан едро
1/2 ч.л. сол
500 г зрели или консервирани домати, белени, без семената и нарязани; соковете заделени
1 с.л. оризов винен оцет или повече
4 с.л. кориандър, наситнен
Гарнитури:
2 люти чушлета, печени, обелени и нарязани на кубчета
60 г зелено чили консерва, изплакнати и нарязани на кубчета
1/2 ч настърган пушен кашкавал (или повече)
1/2 ч заквасена сметана
5 стръка кориандър
Почистете боба от всякакви камъчета. Изплакнете добре и покрийте обилно с вода и оставете да се накисва за една нощ. На следващия ден, отцедете боба и го покрийте с прясна вода на няколко сантиметра и оставете да се вари с дафиновия лист. Намалете котлона и оставете боба да къкри, докато приготвяте останалите съставки. Сгорещете малък тиган на умерен огън. Добавете семената кимион и когато започнат да се оцветяват, добавете листата риган, като разклащате тигана често, така че билките да не изгорят. Веднага след като усетите аромата, махнете съда от котлона и добавете червения пипер и лютия червен пипер. Разбъркайте бързо; след това извадете от съда. Смелете в хаванче на не много фин прах. Загрейте фурната до 190 градуса. Загрейте олиото в голям тиган и леко задушете лука на умерен огън, докато омекне. Добавете чесъна, солта и смлените билки и чилито на прах и гответе още 5 минути. Добавете доматите и сока им. Оставете всичко да къкри в продължение на 15 минути, след което добавете тази смес към фасула и, ако е необходимо, достатъчно вода, така че зърната да бъдат покрити на най-малко 3 см. Продължете да готвите на бавен огън, докато бобът омекне, около един час или по-дълго. Когато се свари, подправете на вкус с оцет, допълнително сол, ако е необходимо и нарязан кориандър. Пригответе гарнитурата. Ако използвате пресни зелени люти чушки, ги изпечете, докато са равномерно овъглени. Оставете да се запарят за 10 минути в купа, покрита с чиния и след това обелете, изхвърлете семената и нарежете на кубчета. Сервирайте чилито с голяма супена лъжица настърган кашкавал отгоре и го гарнирано със сметана, зелени люти чушки и стрък пресен кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ