Регистрация

Чили с черен боб и люти чушки

Автор:
veronika nanova
|
Дата:
31 Jan
|
Видяна:
702
Оцени рецептата

2 ч черен боб

1 дафинов лист

4 ч.л. кимион, семена

4 ч.л. сушен розмарин

4 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. лют пипер

2 с.л. чили на прах (или повече)

3 с.л. царевично или фъстъчено олио

3 средно големи глави жълт лук, нарязани на кубчета

4 скилидки чесън, нарязан едро

1/2 ч.л. сол

500 г зрели или консервирани домати, белени, без семената и нарязани; соковете заделени

1 с.л. оризов винен оцет или повече

4 с.л. кориандър, наситнен

Гарнитури:

2 люти чушлета, печени, обелени и нарязани на кубчета

60 г зелено чили консерва, изплакнати и нарязани на кубчета

1/2 ч настърган пушен кашкавал (или повече)

1/2 ч заквасена сметана

5 стръка кориандър

 

Почистете боба от всякакви камъчета. Изплакнете добре и покрийте обилно с вода и оставете да се накисва за една нощ. На следващия ден, отцедете боба и го покрийте с прясна вода на няколко сантиметра и оставете да се вари с дафиновия лист. Намалете котлона и оставете боба да къкри, докато приготвяте останалите съставки. Сгорещете малък тиган на умерен огън. Добавете семената кимион и когато започнат да се оцветяват, добавете листата риган, като разклащате тигана често, така че билките да не изгорят. Веднага след като усетите аромата, махнете съда от котлона и добавете червения пипер и лютия червен пипер. Разбъркайте бързо; след това извадете от съда. Смелете в хаванче на не много фин прах. Загрейте фурната до 190 градуса. Загрейте олиото в голям тиган и леко задушете лука на умерен огън, докато омекне. Добавете чесъна, солта и смлените билки и чилито на прах и гответе още 5 минути. Добавете доматите и сока им. Оставете всичко да къкри в продължение на 15 минути, след което добавете тази смес към фасула и, ако е необходимо, достатъчно вода, така че зърната да бъдат покрити на най-малко 3 см. Продължете да готвите на бавен огън, докато бобът омекне, около един час или по-дълго. Когато се свари, подправете на вкус с оцет, допълнително сол, ако е необходимо и нарязан кориандър. Пригответе гарнитурата. Ако използвате пресни зелени люти чушки, ги изпечете, докато са равномерно овъглени. Оставете да се запарят за 10 минути в купа, покрита с чиния и след това обелете, изхвърлете семената и нарежете на кубчета. Сервирайте чилито с голяма супена лъжица настърган кашкавал отгоре и го гарнирано със сметана, зелени люти чушки и стрък пресен кориандър.





Виж още от категория "Боб и зърнени храни"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта