Черно-бяла торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
5 големи белтъка
3/4 чаша неосолено масло - меко
1 1/2 чаши кристална захар
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
1 чаена лъжичка бадемов екстракт
2 чаши универсално брашно
1 супена лъжица бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаша прясно мляко
За глазурата и шоколадовия пълнеж с амарето
450 г крема сирене - меко
6 супени лъжици неосолено масло, меко
2 чаени лъжички екстракт от ванилия
1 чаена лъжичка бадемов екстракт
900 г пудра захар
3 блокчета полусладък шоколад – разтопен и охладен
1 с.л.ликьор амарето
Бели и тъмни листа шоколад - за украса
Загрейте фурната до 180°С и сложете решетката на средната позиция. Намаслете и набрашнете три 20-сантиметрови кръгли тави за торта. Разбийте белтъците до твърд сняг, но да не са сухи, и оставете настрана за кратко. В отделна купа, разбийте маслото със захарта, до побеляване и до получаването на пухкав крем, след което добавете ваниловия и бадемовия екстракт. Разбийте до гладкост. Смесете брашното с бакпулвера и солта и добавете в течното тесто като редувате с млякото, като се започва и завършва със сухата смес. Прибавете внимателно белтъците в тесто и разпределете равномерно сместа в подготвените тави. Печете около 20 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на тортата излиза чиста. Охладете блатовете както са в съда за 10 минути, след това разхлабете формичките и ги обърнете върху решетка да се охладят напълно.
Разбийте крема сиренето с маслото, до гладкост. Прибавете ваниловия и бадемов екстракт. Постепенно разбийте пудрата захар, до гладкост. Извадете 1 чаша от глазурата и я смесете с шоколада и ликьора. Заделете останалата бяла глазура и оставете настрана. Намажете половината шоколадова глазура равномерно върху долния блат на тортата. Сложете втория блат върху първия и намажете с останалата шоколадова глазура. Със заделената бяла глазура намажете тортата отгоре и отстрани. Украсете отгоре с бели и тъмни листа шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ