Черна торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
450 г стафиди, ситно нарязани
450 г сушени сини сливи, ситно нарязани
450 г касис, ситно нарязан
450 г череши, ситно нарязани
170 г лимонова кора, глазирана, настъргана
170 г портокалова кора, глазирана, настъргана
3/4 л вино
3/4 л тъмен ром
900 г кафява захар
4 1/4 ч брашно
4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. канела
2 ч масло, меко
10 големи яйца
1 с.л. ванилия
1 1/2 бадемова паста, по желание
За глазурата:
900 г пресята пудра захар
6 големи белтъка, със стайна температура
2 с.л. лимонов сок
Шоколадови дражета, за украса
Начин на приготвяне:
В голяма купа, смесете всички плодове обилно с виното и рома; накиснете плодовете, покрити, при стайна температура в продължение на най-малко две седмици. В тиган се комбинират 450 г кафява захар и 1 чаша вода. Оставете да ври на умерен огън, като се разбърква, докато захарта се разтвори и внимателно сварете сиропа, като се разбърква от време на време, за няколко минути или докато се редуцира до 1 3/4 чаши. Оставете да се охлади и заделете. Пресейте брашното, бакпулвера, канелата и индийското орехче в купа. В голяма купа на електрически миксер разбийте на крем останалата кафява захар и маслото, докато стане пухкава смес; след това добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко. Разбийте с ванилията, брашнената смес и 1 1/3 чаши от захарния сироп, като запазите останалия сироп за друга употреба. В друга голяма купа смесете добре брашнената смес и сместа с плодовете и разделете тестото между две намазани с масло и набрашнени разглабящи се кръгли тавички. Печете в средата на предварително загрята фурна на 180С в продължение на два часа или докато клечка за зъби поставена в центъра излезе с няколко трохи. Оставете блатовете да изстинат, махнете стените и дъната на съдовете и увийте във фолио или восъчна хартия. Оставете да престоят на стайна температура за 1 седмица. Разточете половината от бадемовата паста между листове от найлон, така да образува кръг с размерите на блатовете и премахнете горния слой найлон. Сложете бадемовия слой върху единия блат, като подрежете краищата, ако е необходимо и свалете найлона. Разточете останалата паста по същия начин и покрийте другия блат. За глазурата: С електрически миксер, разбийте 4 чаши пудра захар с белтъците и лимоновия сок, докато сместа оформи меки връхчета. Добавете останалата захар и разбийте на сняг. Глазирайте тортата с тази глазура. Подредете дражетата отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ