Регистрация

Черна торта

Автор:
любомира
|
Дата:
24 Apr
|
Видяна:
542
Оцени рецептата

Необходими продукти: 

450 г стафиди, ситно нарязани 

450 г сушени сини сливи, ситно нарязани 

450 г касис, ситно нарязан 

450 г череши, ситно нарязани 

170 г лимонова кора, глазирана, настъргана 

170 г портокалова кора, глазирана, настъргана 

3/4 л вино 

3/4 л тъмен ром 

900 г кафява захар 

4 1/4 ч брашно 

4 ч.л. бакпулвер 

1/2 ч.л. смляно индийско орехче 

1/2 ч.л. канела 

2 ч масло, меко  

10 големи яйца 

1 с.л. ванилия 

1 1/2 бадемова паста, по желание 

    За глазурата: 

900 г пресята пудра захар 

6 големи белтъка, със стайна температура 

2 с.л. лимонов сок 

Шоколадови дражета, за украса 

 

Начин на приготвяне:

В голяма купа, смесете всички плодове обилно с виното и рома; накиснете плодовете, покрити, при стайна температура в продължение на най-малко две седмици. В тиган се комбинират 450 г кафява захар и 1 чаша вода. Оставете да ври на умерен огън, като се разбърква, докато захарта се разтвори и внимателно сварете сиропа, като се разбърква от време на време, за няколко минути или докато се редуцира до 1 3/4 чаши. Оставете да се охлади и заделете. Пресейте брашното, бакпулвера, канелата и индийското орехче в купа. В голяма купа на електрически миксер разбийте на крем останалата кафява захар и маслото, докато стане пухкава смес; след това добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко. Разбийте с ванилията, брашнената смес и 1 1/3 чаши от захарния сироп, като запазите останалия сироп за друга употреба. В друга голяма купа смесете добре брашнената смес и сместа с плодовете и разделете тестото между две намазани с масло и набрашнени разглабящи се кръгли тавички. Печете в средата на предварително загрята фурна на 180С в продължение на два часа или докато клечка за зъби поставена в центъра излезе с няколко трохи. Оставете блатовете да изстинат, махнете стените и дъната на съдовете и увийте във фолио или восъчна хартия. Оставете да престоят на стайна температура за 1 седмица. Разточете половината от бадемовата паста между листове от найлон, така да образува кръг с размерите на блатовете и премахнете горния слой найлон. Сложете бадемовия слой върху единия блат, като подрежете краищата, ако е необходимо и свалете найлона. Разточете останалата паста по същия начин и покрийте другия блат. За глазурата: С електрически миксер, разбийте 4 чаши пудра захар с белтъците и лимоновия сок, докато сместа оформи меки връхчета. Добавете останалата захар и разбийте на сняг. Глазирайте тортата с тази глазура. Подредете дражетата отгоре.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта