Регистрация

Торта с шоколадов крем

Автор:
тодорова
|
Дата:
24 Jan
|
Видяна:
726
Оцени рецептата

340 г полусладък шоколад, натрошен

1/2 ч неосолено масло

6 яйца, разделени, със стайна температура

1 ч захар

1/2 ч орехи, нарязани фино

1 с.л. шоколадов ликьор "Бейлис"

1/2 ч.л. ванилия

Щипка винен камък

2 ч сметана за разбиване

1/4 ч пудра захар

2 с.л. шоколадов ликьор "Бейлис"

60 г настърган шоколад (по желание)

 

Загрейте фурната до 180ºС. Намаслете и набрашнете кръгла разглабяща се форма за торта. Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте жълтъците в голяма купа с електрически миксер, докато се сгъстят много добре, около 5 минути. Добавете 1/2 чаша захар, по 1 супена лъжица в даден момент. Добавете разтопения шоколад, орехите, 1 супена лъжица ликьор и ванилията. Смесете белтъците и винения камък в друга купа и разбийте на пяна. Постепенно добавете останалата 1/2 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. Внимателно обединете 1/4 от белтъците с шоколадовата смес, след това обединете шоколадовата смес с оставащите белтъци. Изсипете сместа в подготвения съд. Пече се 30 минути. Намалете температурата на фурната до 135С; продължете да печете още 30 минути. Изключете фурната и оставете тората вътре за 30 минути с вратата открехната. Извадете от фурната. Навлажнете хартиени кърпи и ги оставете върху тортата за 5 минути; отстранете кърпите (коричката на тортата ще се счупи и ще падне). Охладете в съда. Извадете от формата. Прехвърлете тортата в чиния. Разбийте сметаната в голяма купа с електрически миксер на сняг. Добавете пудрата захар и ликьора. Намажете тортата и загладете хубаво. Украсете с настърган шоколад, ако желаете. Оставете в хладилника за 6 часа. Оставете да престои на стайна температура 30 час преди сервиране.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта