Торта с шоколадов крем
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
340 г полусладък шоколад, натрошен
1/2 ч неосолено масло
6 яйца, разделени, със стайна температура
1 ч захар
1/2 ч орехи, нарязани фино
1 с.л. шоколадов ликьор "Бейлис"
1/2 ч.л. ванилия
Щипка винен камък
2 ч сметана за разбиване
1/4 ч пудра захар
2 с.л. шоколадов ликьор "Бейлис"
60 г настърган шоколад (по желание)
Загрейте фурната до 180ºС. Намаслете и набрашнете кръгла разглабяща се форма за торта. Разтопете шоколада и маслото на водна баня. Разбийте жълтъците в голяма купа с електрически миксер, докато се сгъстят много добре, около 5 минути. Добавете 1/2 чаша захар, по 1 супена лъжица в даден момент. Добавете разтопения шоколад, орехите, 1 супена лъжица ликьор и ванилията. Смесете белтъците и винения камък в друга купа и разбийте на пяна. Постепенно добавете останалата 1/2 чаша захар и продължете да разбивате, докато станат на сняг. Внимателно обединете 1/4 от белтъците с шоколадовата смес, след това обединете шоколадовата смес с оставащите белтъци. Изсипете сместа в подготвения съд. Пече се 30 минути. Намалете температурата на фурната до 135С; продължете да печете още 30 минути. Изключете фурната и оставете тората вътре за 30 минути с вратата открехната. Извадете от фурната. Навлажнете хартиени кърпи и ги оставете върху тортата за 5 минути; отстранете кърпите (коричката на тортата ще се счупи и ще падне). Охладете в съда. Извадете от формата. Прехвърлете тортата в чиния. Разбийте сметаната в голяма купа с електрически миксер на сняг. Добавете пудрата захар и ликьора. Намажете тортата и загладете хубаво. Украсете с настърган шоколад, ако желаете. Оставете в хладилника за 6 часа. Оставете да престои на стайна температура 30 час преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ