Торта с пресни ябълки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
7 големи белтъка
2 с.л. захар
1 1/4 ч кафява захар
1/2 ч ябълков сок
1/3 ч зехтин
2 големи жълтъка
2 ч.л. ванилов екстракт
2 ч брашно
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. смляно индийско орехче
1/8 ч.л. смлян карамфил
3 средно големи ябълки - обелени и настъргани наедро
карамелен сос
Загрейте фурната до 160ºС.
Пригответе кръгла тавичка с отделящо се дъно с диаметър 23 см. Разбийте белтъците в голяма купа с електрически миксер на висока скорост на пяна. Постепенно увеличете скоростта на миксера до висока, като добавяте гранулираната захар, по 1 супена лъжица в даден момент. Разбийте на сняг. В друга голяма купа с електрически миксер на висока скорост, разбийте кафявата захар, ябълковия сок, олиото, жълтъка и екстракта от ванилия, докато са добре смесени. Постепенно прибавете брашното, бакпулвера, канелата, солта, индийското орехче и карамфила. Добавете ябълките. Смесете около 1/3 от белтъците в сместа с ябълките. Изсипете сместа с ябълки в останалите белтъци и внимателно се разбърква с гумена шпатула, докато не останат бели ивици. Изсипете в съда и загладете. Пече се 1 час и 15 минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра на тортата, излезе чиста. Обърнете върху решетка. Оставете да се охлади напълно. Прокарайте нож по ръба на съда и извадете тортата. Разхлабете и отстранете дъното. Сложете тортата в чиния. Поръсете с карамелен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ