Торта с маково семе и лимонова глазура
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Зехтин, за намазване
5 половинки кайсии от компот
1 ч брашно
2 с.л. макови семена
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1 ч захар
5 големи белтъка, със стайна температура
2 с.л. пресен лимонов сок
1 ч пудра захар
1. Загрейте фурната до 180С. Намажете със зехтин форма за кекс.
2. Пюрирайте кайсиите на гладко пюре. В купа, смесете брашното, маковите семена, бакпулвера и солта, докато са добре комбинирани.
3. Прехвърлете кайсиевото пюре в голяма купа. С миксер на умерена скорост, постепенно добавете 3/4 ч захар и разбийте до побеляване. Намалете миксера и добавете 1/4 ч вода и ванилията. Постепенно се добавя брашнената смес, като продължавате да биете, докато се абсорбира.
4. Разбийте белтъците до сгъстяване с чисти бъркалки. Постепенно се добавя останалата 1/4 чаша захар, като се разбива, докато станат на сняг.
5. Добавете 1/3 от белтъците в течното тесто да олекне, след това добавете останалите белтъци. Изсипете сместа в подготвения съд. Поставете във фурната и печете, докато клечка за зъби излезе чиста и центъра на тортата отскача на допир (около 25 мин.). Прехвърля се да се охлади в продължение на 30 до 40 минути.
6. В малка купа, направете глазура като смесите лимоновия сок и пудрата захар. Оставете настрана за 5 минути. Извадете тортата от съда, поставете върху решетка над друга тава и изсипете глазурата отгоре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ