Старомодна торта с млечен шоколад и глазура
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
3 1/2 ч пресято брашно за торти
1/2 с.л. сода за хляб
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 с.л. сол
170 г неподсладен шоколад, нарязан на кубчета
1 ч вода
1 ч безсолно масло; меко
2 ч гранулирана захар
1/2 ч кафява захар
1 1/2 с.л. ванилия
6 големи яйца
1 ч мътеница
глазура с млечен шоколад (по рецептата по-долу)
листенца по избор - розови, здравец или ягода; по желание
Пресейте брашното, содата, бакпулвера и солта в купа. Поставете средна огнеупорна купа върху съд с едва вряща вода, но без да докосва водата и разтопете шоколада, като периодично разбърквате, докато стане идеално гладък. Отстранете от огъня.
В голяма купа смесете като разбивате на средна скорост маслото на крем. Продължете да разбивате като поръсвате и кафявата захар, лъжица по лъжица. Добавете ванилията и разбийте до побеляване. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате след всяко, докато се смесят напълно, а след това разбийте до побеляване. Прибавете шоколада. Добавете брашното на три части, като поръсвате над купата. Редувайте с мътеницата на две части. Разбийте на най-ниската скорост, докато се получи хомогенна смес. Разбъркайте хубаво с шпатула и изсипете равномерно в три намазани с масло 23-сантиметрови кръгли тави за торта, на чиито дъна сте постлали восъчна хартия. Заравнете отгоре и разпределете тестото леко към стените. Печете 2 блата в средата на фурната и 1 блат на долния слой на 180°С. Разположете така, че горните блатове да не покриват директно долния. Пече се, докато клечка за зъби излиза чиста от центъра на тортата, 30 до 35 минути. Охлажда се в тавата за 15 минути. След това обърнете върху решетка, за да се охлади напълно. До 6 часа преди сервиране, сложете най-дебелия блат върху поднос, с дъното нагоре. Намажете 2/3 чаша глазура. Повторете с втория блат. Поставете последния блат с дъното надолу. Намажете с глазура отстрани и отгоре и декорирайте с ножа. Оставете на хладно, но не и в хладилник. Точно преди сервиране, поставете листенца в подноса около тортата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ