Регистрация

Портокалова торта

Автор:
пеева
|
Дата:
28 Oct
|
Видяна:
599
Оцени рецептата

За блатовете:

1 3/4 ч цели бадеми

3/4 ч захар

2 с.л. царевично нишесте

1 ч белтъци

1 щипка сол

1/2 ч захар

2 ч.л. ванилов екстракт

1/2 ч.л. бадемов екстракт

1/2 ч препечени нарязани бадеми за украса

За карамелено-потрокаловия крем

3/4 ч захар

1/2 ч.л. лимонов сок

1 ч мляко

4 жълтъка

2 с.л. настъргана портокалова кора

1 1/2 ч неосолено масло

Глазирани портокалови филийки:

1/2 ч портокалов сок

1 пакет желатин

2/3 ч конфитюр от кайсии

2 големи портокала

 

Загрейте фурната до 180ºС. Разбийте бадемите в кухненски робот, докато са едро смлени. Поставете ги в тава за печене и препечете за около 15 минути, като се разбърква често, до златисто. Охлажда се и се смесват със захарта и царевичното нишесте. Загрейте фурната до 150ºС. Разбийте белтъците на средна скорост със солта, докато станат бели и непрозрачни. Увеличете скоростта до максимум и разбийте с останалата захар. Продължете да разбивате докато белтъците станат на сняг. Добавете екстрактите и препечените бадеми. Изсипете сместа с помощта на сладкарски пош в кръгли тавички за печене.  Печете на 150C за около 30 минути, докато се получи хрупкава коричка, но не са напълно сухи. Охладете ги в съда. За плънката, поставете захарта и лимоновия сок в тенджера и се разбърква добре, докато се смесят. Поставете на умерен огън и се разбърква от време на време, докато захарта се разтопи и карамелизира. Добавете млякото внимателно (защото карамелът ще пръска) и оставете отново да заври, като се разбърква за да се разтвори карамелът. Разбийте жълтъците в купа с портокаловата кора и добавете половината кипящо мляко. Оставете останалото мляко да заври и го добавете в сместа с жълтъците, като продължавате да разбивате, докато се сгъсти. Прецедете в купа и се охлажда. Разбийте маслото с миксер на средна скорост, докато омекне и побелее. Разбийте с яйчения крем до гладкост. За портокаловите резени, смесете портокаловия сок и желатина в купа. Сложете сладкото от кайсии да ври на слаб огън, като се разбърква от време на време. Добавете портокаловата смес и върнете отново да заври, докато се редуцира леко. Прецедете и охладете леко. Разполовете и нарежете портокалите на тънки филийки. Потопете резените портокал в глазурата и поставете в тиган, застлан с найлоново фолио, за да се втвърди желатинът. За да сглобите тортата, подрежете блатовете така че да се получат кръгове с диаметър 25 см и ги поставете в подходящ съд. Намажете с 1/4 ч от плънката. Повторете с още един блат и още 1/4 от пълнежа. Покрийте с останалия блат и намажете хубаво отгоре и отстрани с още 1/4 от пълнежа. Използвайте останалия пълнеж за украса - с шприц или готварски пош, декорирайте с цветчета. Натиснете нарязаните бадеми отстрани на тортата и напълнете центъра с тях. Подредете резените портокал върху цветчетата.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта