Портокалов пай
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
2 ч брашно
1/2 ч.л. сол
2/3 ч зеленчукова мазнина
2 с.л. ледена вода (или повече)
2 ч пресен портокалов сок
12 с.л. несолено масло, нарязано
1 1/2 с.л. настъргана портокалова кора
1/2 ч пресен лимонов сок
2 ч.л. гренадин
За пълнежа:
6 с.л. царевично нишесте
3 с.л. брашно
1 ч захар
1/4 ч.л. сол
1 ч вряща вода
5 жълтъка, леко разбити
За целувчения крем:
5 белтъка, със стайна температура
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. винен камък
1/2 ч захар
2 с.л. захар
Смесете брашното, солта и мазнината в голяма купа и нарежете мазнината докато сместа заприлича на овесени ядки. С вилица, добавете достатъчно ледена вода, само колкото тестото да се събере на топка. Приплескайте топката на диск, увийте във восъчна хартия и се съхранява в хладилник в продължение на най-малко 1 час. На леко набрашнена повърхност разточете тестото на кръг. Без да разтегляте, сложете в кръгла тавичка за печене. Подрежете, така че да остане 1 см извън ръба. Навийте тестото извън ръба на руло. Оставете в хладилника за 30 минути преди печене. Загрейте фурната до 210С. Постелете алуминиево фолио върху тестото и сложете тежести отгоре, за да не се надигне. Пече се в продължение на 15 - 20 минути или докато стане хрупкаво и златисто. Охлажда се върху решетка. За плънката: В голяма купа, смесете царевичното нишесте, брашното, захарта и солта. При постоянно бъркане, изсипете кипящата вода и смесете до гладкост. Добавете жълтъците и портокаловия сок и разбийте до гладкост. Прехвърлете сместа над съд с кипяща вода, но без да допира водата. Варете , като се разбърква често, за 15 - 20 минути. Когато сместа е много гъста, я отстранете от котлона. Добавете маслото, портокаловата кора, лимоновия сок и гренадина; разбърква се, докато маслото се разтопи. Покрийте с кръг восъчна хартия директно отгоре и оставете плънката да се охлади на стайна температура. Изсипва се в предварително изпечения блат за пай и се покрива с восъчна хартия и се охлажда в продължение на най -малко 5 часа или за през нощта. На целувчения крем: Загрейте фурната до 180С. Сложете белтъците в купа, добавете солта и разбийте на пяна. Добавете винения камък и разбийте на сняг. Постепенно добавете захарта и продължете да биете, докато белтъците са твърди и много лъскави. Изсипете върху плънката и намажете хубаво отгоре. Пече се в центъра на фурната за 15 минути, или докато белтъците са златисти. Оставете да изстине и сложете в хладилника в продължение на 3 часа преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ