Регистрация

Лимоновo-ореховa торта

Автор:
Ivko
|
Дата:
27 Mar
|
Видяна:
589
Оцени рецептата

----------------------------------- За блата -----------------------------------

2 с.л. брашно

7 яйца, разделени

3/4 ч захар

2 ч орехи, едро смлени

1 с.л. лимонова кора

1 с.л. лимонов сок

----------------------------------- За глазурата-----------------------------------

1 жълтък

1/3 ч лимонов сок

1/2 ч захар

1 ч.л. маргарин

1 с.л. лимонова кора

 

1. Загрейте фурната до 160°С. Намажете с мазнина форма за торта с диаметър 23 см и поръсете с брашно.

2. Разбийте жълтъците и захарта в голяма купа, до хомогенност. Прибавете орехите и лимоновата кора. Разбийте белтъците и лимоновия сок в голяма купа, на сняг, но да не са сухи връхчетата. Прибавете 1/4 от белтъците в сместа с жълтъци. Прибавете останалите белтъци и разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси. Изсипете в приготвената тава.

3. Печете в загрятата фурна за 1 час или докато блатът стане твърд на допир в средата. Охладете върху решетка за 15 минути. Тортата ще хлътне в центъра.

4. Междувременно подгответе глазурата: Смесете жълтъка, лимоновия сок, захарта и маргарина в малка тенджера. Оставете да заври на среден огън, като бъркате непрекъснато. Свалете от огъня и прибавете кората.

5. Направете няколко дупчици в горната част на тортата с дълъг шиш. Както е все още в разглабящата се форма, намажете с глазура. Оставете да престои няколко минути, за да може глазурата да попие. Извадете тортата от формата, като прокарате тънък нож около ръба, така че да се отлепи. Украсете с лимонова кора, ако желаете.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта