Регистрация

Кейк с ягодов мус

Автор:
radito
|
Дата:
24 Apr
|
Видяна:
541
Оцени рецептата

За блата:

3 яйца (разделени)

Щипка винен камък

1/2 ч гранулирана захар

1/4 ч.л. настъргана лимонова кора

1 ч.л. ванилия

1/2 ч брашно

Щипка сол

За муса:

1 1/2 пакета желатин

1/4 ч студена вода

2 ч цели ягоди

1/3 ч гранулирана захар

2 с.л. лимонов сок

1/2 ч кисело мляко

1/2 ч сметана за разбиване

На сиропа:

3 с.л. вода

3 с.л. захар

2 с.л. ягодов ликьор

За глазиране:

2 ч ягоди

1 1/2 ч сметана за разбиване

2 с.л. захар

 

За блата: Намажете с масло и набрашнете разглабяща се кръгла тавичка. В купа, разбийте белтъците и винения камък почти на сняг. Добавете 1/4 чаша захар и продължете да разбивате до сняг. В отделна купа разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване и сгъстяване. Остържете жълтъците върху белтъците, добавете лимоновата кора и ванилията и смесете. Пресейте брашното и солта над тестото, обединете внимателно, но старателно. Прехвърля се в приготвената тава. Печете на 180С за 25 минути или докато отскача при допир. Охлажда се в съда. За муса: Поръсете желатина над вода и заделете. Измийте, почистете и пюрирайте ягодите. В малка тенджера смесете пюрето, захарта и лимоновия сок и се загрява внимателно, само докато се разтвори захарта. Отстранете от огъня. Сгорещете желатина на слаб огън, докато се избистри и стане на сироп. Добавете го при ягодовата смес. Прехвърля се в голяма купа и оставете в хладилника до консистенцията на суров белтък. Добавете киселото мляко. Разбийте сметаната и смесете с муса и върнете в хладилника. На сиропа: В малка тенджера сложете водата и захарта и оставете да заври. Махнете от огъня, охладете и добавете ликьора. За поднасяне: Срежете блата на 2. Сложете едната половина в чиста тава. Поръсете с половината сироп и двете половини. Намажете блата в тавата с малиновия мус. Сложете другия блат отгоре и притиснете леко. Покрийте и оставете в хладилника за през нощта. За глазиране: Измийте и почистете ягодите. Нарежете на тънки филийки. Разбийте сметаната на сняг. Подсладете със захар и намажете равномерно тортата отгоре и отстрани. Подредете филийките ягоди отгоре и отстрани. Оставете в хладилника за около час-два.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта