Кейк с ягодов мус
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
3 яйца (разделени)
Щипка винен камък
1/2 ч гранулирана захар
1/4 ч.л. настъргана лимонова кора
1 ч.л. ванилия
1/2 ч брашно
Щипка сол
За муса:
1 1/2 пакета желатин
1/4 ч студена вода
2 ч цели ягоди
1/3 ч гранулирана захар
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч кисело мляко
1/2 ч сметана за разбиване
На сиропа:
3 с.л. вода
3 с.л. захар
2 с.л. ягодов ликьор
За глазиране:
2 ч ягоди
1 1/2 ч сметана за разбиване
2 с.л. захар
За блата: Намажете с масло и набрашнете разглабяща се кръгла тавичка. В купа, разбийте белтъците и винения камък почти на сняг. Добавете 1/4 чаша захар и продължете да разбивате до сняг. В отделна купа разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване и сгъстяване. Остържете жълтъците върху белтъците, добавете лимоновата кора и ванилията и смесете. Пресейте брашното и солта над тестото, обединете внимателно, но старателно. Прехвърля се в приготвената тава. Печете на 180С за 25 минути или докато отскача при допир. Охлажда се в съда. За муса: Поръсете желатина над вода и заделете. Измийте, почистете и пюрирайте ягодите. В малка тенджера смесете пюрето, захарта и лимоновия сок и се загрява внимателно, само докато се разтвори захарта. Отстранете от огъня. Сгорещете желатина на слаб огън, докато се избистри и стане на сироп. Добавете го при ягодовата смес. Прехвърля се в голяма купа и оставете в хладилника до консистенцията на суров белтък. Добавете киселото мляко. Разбийте сметаната и смесете с муса и върнете в хладилника. На сиропа: В малка тенджера сложете водата и захарта и оставете да заври. Махнете от огъня, охладете и добавете ликьора. За поднасяне: Срежете блата на 2. Сложете едната половина в чиста тава. Поръсете с половината сироп и двете половини. Намажете блата в тавата с малиновия мус. Сложете другия блат отгоре и притиснете леко. Покрийте и оставете в хладилника за през нощта. За глазиране: Измийте и почистете ягодите. Нарежете на тънки филийки. Разбийте сметаната на сняг. Подсладете със захар и намажете равномерно тортата отгоре и отстрани. Подредете филийките ягоди отгоре и отстрани. Оставете в хладилника за около час-два.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ