Регистрация

Италианска торта с ром

Автор:
Симона Кръстева
|
Дата:
11 Oct
|
Видяна:
529
Оцени рецептата

3 жълтъка

1 ч захар

2 1/4 ч брашно

2 ч мляко

Настърганата кора на 1/2 лимон

1 ч масло, със стайна температура

4 яйца

3/4 ч заквасена сметана

1 ч.л. ванилов екстракт

1/2 ч.л. индийско орехче

1/4 ч.л. сода за хляб

1/4 ч.л. сол

1/2 ч тъмен ром

 

Загрейте фурната до 180С. Разбийте жълтъците и 1/4 чаена чаша захар заедно в купа и бавно се добавя 1/4 чаша брашно. Междувременно поставете млякото в малка тенджера и загрейте почти до кипене. Изсипете бавно млякото върху жълтъците, след това изсипете цялата смес обратно в съда. Поставете на умерен огън и варете, като се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Махнете от огъня и добавете лимоновата кора. Изсипете в пластмасов контейнер, покрийте с капак и поставете в хладилника за охлаждане. С миксер на висока скорост, разбийте на крем маслото и останалата захар. Добавете яйцата едно по едно, като изчаквате всяко да се абсорбира, преди да добавите следващото. Добавете сметаната и се разбърква до смесване. Добавете ванилията, индийското орехче, содата и солта. Намалете скоростта до умерена, добавете останалото брашно и разбъркайте още минута. Остържете тестото в кръгла или правоъгълна тава за торта. Поставете в средата на фурната за 50 - 60 минути. Клечка за зъби, поставена в центъра ще излезе чиста, когато тортата е готова. Извадете от фурната и оставете да се охлади за 15 минути преди да извадите от тавата върху решетка. Когато се охлади напълно, нарежете на 6 блата. Поставете първия блат върху поднос за торта и се поръсва с малко ром. Покрийте с част от яйчения крем. Поставете втори блат отгоре, поръсва се с ром и се покрива с още яйчен крем. Повторете с останалите блатове, ром и крем. Намажете цялата торта с крем отгоре и отстрани. Охладете за 2 часа преди сервиране.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта