Боровинков чийзкейк
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За боровинковия пълнеж:
450 г боровинки
1 1/3 ч захар
1/3 ч сок от портокал, прясно изцеден
За плънката със сирене:
900 г крема сирене
1 1/3 ч захар
4 големи яйца
За блата:
1 1/3 ч натрошени ванилови вафли
3 с.л. несолено масло, разтопено
За топинга:
2 ч заквасена сметана
1/3 ч захар
1 ч.л. екстракт от ванилия
За компота:
1 ч захар
1/2 ч вода
1 3/4 ч боровинков пълнеж
1 ч.л. портокалова кора, настъргана
4 големи портокала
За плънката: Смесете боровинките, захарта и прясно изцедения портокалов сок в тенджера. Оставете да заври на умерено силен огън, докато захарта се разтвори. Намалете огъня и оставете да къкри, докато плодовете се разпукат и сместа се сгъсти, като се разбърква често, за да не залепва, около 10 минути. Охладете напълно. За плънката със сирене: С електрически миксер, разбийте крема сиренето и захарта в голяма купа до побеляване и пухкав крем. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате добре след всяко. Заделете. На блата: Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете леко с масло разглабяща се форма за торта с диаметър 23 см. Сложете трохите в купа. Добавете разтопеното масло и смесете. Притиснете по дъното, но не и по стените на съда. Изсипете плънката със сирене отгоре. Изсипете 1 чаша от боровинковата плънка над пълнежа със сирене (заделете останалата плънка с боровинки за компота). С помощта на малък остър нож, направете спирали, за да се получи мраморен ефект. Пече се до стягане, около 1 час. Прехвърлете върху решетка. Междувременно, подгответе топинга. Смесете заквасената сметана, захарта и ванилията в малка купа. Притиснете леко надолу повдигнатите краища на чийзкейка. Покрийте с топинга. Пече се 5 минути. Прехвърля се върху решетка, за да се охлади. Покрийте и оставете в хладилника за една нощ. Свалете разглабящите се стени. Прехвърлете в чиния. Нарежете и поднесете отделно с компот. За боровинково-портокаловия компот: Смесете захарта и водата в тенджера. Оставете да заври, като се разбърква, докато захарта се разтвори и течността се избистри. Прехвърлете в средно голяма купа и смесете с 1 3/4 чаши от заделената боровинкова плънка и настърганата портокалова кора. Обелете хубаво портокалите. Разделете на парченца над купа, за да се съберат соковете. Сложете парченцата в купата. Смесете с компота и поднесете с чийзкейка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ