Божествен пай с шоколад
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
1 ч брашно; пресято
1/4 ч.л. сол
1/3 ч растителна мазнина
15 г полусладък шоколад; настърган
2 с.л. студена вода
На пая:
1/4 ч захар
1 пакетче желатин
1/4 ч.л. сол
1 ч мляко
3 яйца, разделени
85 г шоколад; нарязан
1/2 ч.л. ванилия
1/4 ч.л. калиев битартарат
1/4 ч захар
1 ч бита сметана
За украса:
Подсладена сметана
15 г полусладък шоколад
На блата: Пресейте солта и брашното в купа и нарежете мазнината, разбийте с миксер, докато се получат едри трохи. Добавете шоколада и водата, разбъркайте с вилица, докато се оформи тесто. Оформете тестото плътно на топка и след това разточете върху леко набрашнена повърхност на кръг. Сложете го в тавичка за пай и отрежете краищата, така че да останат 2,5 см извън ръба на тавичката. Навийте на руло останалото извън тавичката тесто и набодете цялата повърхност на пая с вилица. Печете на 200 градуса за 12 минути или до златисто кафяво. Охладете върху решетка. На пая: Разбъркайте 1/4 чаша захар, желатина и солта заедно в тенджера. Прибавете млякото и леко разбитите жълтъци. Добавят се 3 блокчета неподсладен шоколад и варете на слаб огън, като се бърка непрекъснато, докато шоколадът се разтопи и се разтвори желатинът. Махнете от огъня и прибавете ванилията. Охладете в хладилника, като се разбърква от време на време, докато сместа е с консистенцията на неразбит яйчен белтък. Извадете сместа с шоколада от хладилника и оставете настрана. Веднага разбийте белтъците и калиевия битартарат в друга купа на пяна с помощта на електрически миксер на висока скорост. Постепенно добавете 1/4 чаша захар, по 1 с.л. наведнъж, като разбивате добре след всяко добавяне. Продължете да разбивате, докато се получат лъскави връхчета. Разбийте шоколадовата смес до гладкост, с помощта на електрически миксер на средна скорост. Прибавете белтъчната сместа в шоколадовата, след това добавете сметаната. Охладете в хладилника. Охладете в хладилника за 2 часа или докато стегне. При поднасяне, украсете пая с облачета подсладена бита сметана. Настържете и поръсете с шоколад върху сметаната.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ