Бобени питки с шунка
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г бял боб
2 л вряща вода
1 с.л. сол
1/4 ч сушен лук
1 ч зелена чушка - нарязана на тънки ивици
3/4 ч масло или маргарин
3/4 ч брашно
4 ч.л. семена синап
1 1/2 л течност от накисването на боба и мляко
225 г настърган чедър
1 кг шунка, нарязана на кубчета
За поръсване:
1/4 ч галета
1 с.л. масло, разтопено
Сложете боба във вряща вода и оставете да заври. Варете за 2 мин. и накиснете за 1 час или за през нощта. Добавете сол. Варете до омекване, около час и половина. Отцедете и запазете течността. Задушете лука и зелената чушка в мазнина за около 5 минути, като се разбърква от време на време. Добавете брашното и синапа. Добавете достатъчно мляко към заделената течност от боба, така че да се получат 1 1/2 литра. Добавете сместа бавно при зеленчуците. Гответе до сгъстяване, като разбърквате непрекъснато. Добавете боба, сиренето и шунката.
Загрейте фурната до 190ºС.
Смесете ¼ чаша галета с 1 супена лъжица разтопено краве масло или маргарин за всяка порция. Поръсете сместа, поставена в подходящи индивидуални купички. Пече се в продължение на 30 минути или докато леко покафенее.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ