Бадемова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За тестото:
1 1/2 ч брашно
4 жълтъка
1/2 ч.л. сол
1/2 ч захар
1 ч.л. ванилов екстракт
113 г масло
За пълнежа:
113 г масло
1 ч нарязани бадеми
3/4 ч смлени бадеми
2/3 ч захар
3 яйца
1/4 ч картофено нишесте или царевично нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
За бадемовото тесто: Смесете продуктите на меко тесто. Не разбивайте прекалено дълго. Оставете в хладилника за 30 минути. Разточете тестото по дъното на кръгла тавичка за пай. Набодете с вилица и охладете за 15-20 мин. Загрейте фурната до 190ºС. За плънката: Загрейте 1/3 от маслото в тиган, добавете нарязаните ситно бадеми и задушете на умерен огън, докато покафенеят. Охлажда се. Разтопете останалото масло в тенджера. Охлажда се. Смесете смлените бадеми и захарта в купа и добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко добавяне, докато сместа побелее и се сгъсти. Пресейте картофеното или царевично нишесте с бакпулвера и солта и прибавете в бадемовата смес. Смесете с разтопеното масло. Не разбивайте прекалено дълго. Изсипете сместа в блата и се пече за 10-12 минути или докато центърът е почти стегнал. Бързо поръсете с нарязаните бадеми в равномерен слой. Върнете във фурната и продължете печенето още 17-20 минути или докато тестото е кафяво и плънката е твърда.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ