Анасонова торта
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/3 ч заквасена сметана
1/4 ч сода за хляб
3/4 ч брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. семена анасон
1/8 ч.л. сол
3 с.л. несолено масло
2 с.л. твърда растителна мазнина
1/3 ч кафява захар
1 голямо яйце
1 с.л. бренди
1 с.л. захар
1/4 ч.л. канела
За плодовия компот:
3 големи зрели праскови
1 с.л. захар (или повече, на вкус)
2 ч.л. пресен лимонов сок
2 ч.л. бренди
Щипка смляна канела
Щипка счукан анасон
За блата: Загрейте фурната до 180С.
Намажете кръгла тавичка с диаметър 20 см. Разбъркайте заквасената сметана и содата и сместа се оставя да престои, докато започнете тортата. Смесете брашното, бакпулвера, анасона и солта в купа; заделете. С електрически миксер на висока скорост разбийте маслото, мазнината и кафявата захар на пухкав крем, около 2 минути. Добавете яйцето и се разбива в продължение на 1 минута. Внимателно добавете заквасената сметана и брендито, след това тази смес се смесва с брашнената. Изсипете тестото в подготвения съд и загладете повърхността с шпатула. Разбъркайте захарта и канелата; поръсете равномерно върху тортата. Пече се, докато клечка за зъби, поставена в центъра на тортата, излезе чиста, около 30 минути. Докато тортата се пече, пригответе прасковите. Нарежете ги на кубчета и смесете със захарта, лимоновия сок, брендито, канелата и анасона. Смесете и оставете поне 15 минути, преди да сервирате. Охладете тортата в тавата за 5 минути, след което отделете от стените на съда с помощта на нож. Обърнете върху чиния за сервиране. Сервирайте топло или при стайна температура с прасковите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ