Шоколадова торта с шам-фъстък и портокал
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За блата:
1 ч бланширан шам-фъстък
3/4 ч самонабухващо брашно
4 яйца, разделени
3/4 ч захар
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1/4 ч.л. бадемов екстракт
За портокаловия ганаш:
340 г фино нарязан шоколад
1 ч бита сметана
3 с.л. портокалов ликьор
За портокаловата плънка:
1/2 ч захаросана портокалова кора
2 с.л. портокалов ликьор
За битата сметана:
1 1/2 ч сметана за разбиване
2 с.л. захар
2 с.л. портокалов ликьор
За украса:
настърган млечен шоколад
захаросана портокалова кора
бланширан шам-фъстък
пудра захар
За сиропа:
1/2 ч вода
1/4 ч захар
3 с.л. портокалов ликьор
Намажете с масло разглабяща се форма за торта и постелете дъното с парче пергаментова хартия. Разбийте фино ядките в кухненски робот. Пресейте брашното върху ядките и смесете. Разбийте жълтъците, а след това добавете половината от захарта и разбийте, докато побелеят. Разбийте белтъците и солта на умерена скорост, докато станат непрозрачни. Увеличете скоростта и разбийте с останалата захар. Продължете да разбивате докато белтъците станат на сняг. Добавете жълтъците в белтъците и след това сместа с шам-фъстък. Изсипете сместа в подготвената тава. Пече се на 180 градуса в продължение на 30 минути. Извадете от съда и охладете върху решетка. За ганаша: Поставете шоколада в малка купа. Оставете сметаната да заври и изсипете върху шоколада. Оставете да престои 2 минути след това разбийте до гладкост и прецедете в друга купа. Оставете в хладилника, като разбивате с бъркалка, докато изстине, но без да стегне. За сиропа: Смесете водата и захарта в малка тенджера и оставете да заври. Охладете и добавете портокаловия ликьор. За плънката: Нарежете ситно корите и смесете с ликьора. За битата сметана: Смесете сметаната, захарта и ликьора и разбийте на средна скорост на сняг. За тортата: С помощта на остър нож, разделете блата с шам-фъстък на 2. Навлажнете с половината сироп и намажете с по-голямата част от ганаша, като заделите малко за украса. Отцедете захаросаните кори и ги разпределете равномерно върху ганаша. Покрийте със слой бита сметана. Поставете втория блат върху сметаната и се овлажнява с останалия сироп. Покрийте тортата от външната страна с бита сметана и притиснете настърган шоколад отстрани на тортата. Направете розички около тортата с останалия ганаш и украсете с нарязани захаросани кори и малко шам-фъстък. Украсете с нарязан шам-фъстък в средата и поръсете леко с пудра захар. Охладете за най-малко 6 часа преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ