Регистрация

Шоколадова торта с шам-фъстък и портокал

Автор:
Vesela Momchilova
|
Дата:
17 Feb
|
Видяна:
860
Оцени рецептата

За блата:

1 ч бланширан шам-фъстък

3/4 ч самонабухващо брашно

4 яйца, разделени

3/4 ч захар

1 ч.л. настъргана лимонова кора

1/4 ч.л. бадемов екстракт

За портокаловия ганаш:

340 г фино нарязан шоколад

1 ч бита сметана

3 с.л. портокалов ликьор

За портокаловата плънка:

1/2 ч захаросана портокалова кора

2 с.л. портокалов ликьор

За битата сметана:

1 1/2 ч сметана за разбиване

2 с.л. захар

2 с.л. портокалов ликьор

За украса:

настърган млечен шоколад

захаросана портокалова кора

бланширан шам-фъстък

пудра захар

За сиропа:

1/2 ч вода

1/4 ч захар

3 с.л. портокалов ликьор

 

Намажете с масло разглабяща се форма за торта и постелете дъното с парче пергаментова хартия. Разбийте фино ядките в кухненски робот. Пресейте брашното върху ядките и смесете. Разбийте жълтъците, а след това добавете половината от захарта и разбийте, докато побелеят. Разбийте белтъците и солта на умерена скорост, докато станат непрозрачни. Увеличете скоростта и разбийте с останалата захар. Продължете да разбивате докато белтъците станат на сняг. Добавете жълтъците в белтъците и след това сместа с шам-фъстък. Изсипете сместа в подготвената тава. Пече се на 180 градуса в продължение на 30 минути. Извадете от съда и охладете върху решетка. За ганаша: Поставете шоколада в малка купа. Оставете сметаната да заври и изсипете върху шоколада. Оставете да престои 2 минути след това разбийте до гладкост и прецедете в друга купа. Оставете в хладилника, като разбивате с бъркалка, докато изстине, но без да стегне. За сиропа: Смесете водата и захарта в малка тенджера и оставете да заври. Охладете и добавете портокаловия ликьор. За плънката: Нарежете ситно корите и смесете с ликьора. За битата сметана: Смесете сметаната, захарта и ликьора и разбийте на средна скорост на сняг. За тортата: С помощта на остър нож, разделете блата с шам-фъстък на 2. Навлажнете с половината сироп и намажете с по-голямата част от ганаша, като заделите малко за украса. Отцедете захаросаните кори и ги разпределете равномерно върху ганаша. Покрийте със слой бита сметана. Поставете втория блат върху сметаната и се овлажнява с останалия сироп. Покрийте тортата от външната страна с бита сметана и притиснете настърган шоколад отстрани на тортата. Направете розички около тортата с останалия ганаш и украсете с нарязани захаросани кори и малко шам-фъстък. Украсете с нарязан шам-фъстък в средата и поръсете леко с пудра захар. Охладете за най-малко 6 часа преди сервиране.





Виж още от категория "Торти"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта